Izvor: Blic, 22.Feb.2018, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su britanski špijuni na MAESTRALAN način PREVARILI NACISTE

Tokom drugog svetskog rata tim britanskih kontraobaveštajaca uspeo je da napravi 275.000 lažnih dokumenata neverovatniog kvaliteta koji su uspeli da prevare Hitlerove policajce, a što im je i pomoglo da pobede u ratu. Falsifikovali su sve - od ličnih dokumenata do kartica za hranu.

Za britanske špijune koji su radili duboko iza linije neprijatelja, uverljiva priča za neprijatelje i dokumenta koje su kod sebe imali značili su i te kakvu razliku između života i smrti, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miror.

Budno oko naci vojnika moglo bi da prepozna falsifikovani dokument, pa je zato posao britanskih obaveštajaca, koji su imali svojevrsnu fabriku za pravljenje lažnih isprava, bio veoma važan.

Falsifikovali su sva dokumenta koja su tada bila u opticaju - bankovne kartice, pasoše, lične karte, vozačke dozvole, a koje su koristili brojni tajni obaveštajci širom Evrope u svojim pokretima otpora.

Falsifikovali i "brčiće"

Nova knjiga otkriva stranu priče koja je takođe uticala na ishod Drugog svetskog rata, a koji su iskrojili kontraobaveštajci.

Istoričar Des Tarner, autor knjige o falsifikatorima, rekao je da tajni agenti nisu mogli da prežive bez dobro falsifikovanih dokumenata.

Knjiga je otkrila i da su falsifikatori uspeli da naprave verodostojnu kopiju pasoša zloglasnog nacističkog vođe Adolfa Hitlera. U pasošu je kao njegovo zanimanje navedeno "slikar", a bila je tu i fotografija sa sve brkovima.

- Pasoš je pokazao da su kontraobaveštajci u to vreme mogli da urade bilo šta. Da falsifikuju koji god dokument žele. A bili su i duhoviti - rekao je Tarner, aludijarujući na falsifikovani pasoš Adolfa Hitlera.

Falsifikatori su se prvi put okupili 1941. godine. Bili su smešteni u Eseksu u Harlou, u bazu za trening poljskog pokreta otpora na čelu sa kapetanom Mortonom Bisetom. Regrutovao je 50 članova osoblja koji su okupljeni za pravljenje falsifikovanih dokumenata.

Trka s vremenom

- Sa svim ovim visoko obučenim ljudima možemo da falsifikuajemo sve tipove dokumenata za različite pokrete otpora - rekao je pre smrti kapetan Biset istoričaru Tarneru.

Falsifikatori su se često "trkali s vremenom" kako bi kopirali prava dokumenta koja su krijumčarena iz naci okupirane Evrope, a onda vraćana pre nego što bi bilo ko primetio. Radili su pod velikim stresom, ali su ga veoma dobro i podnosili.

Ovaj tim falsifikatora bio je na visini zadatka, najbolji u zemlji, a mnogi su tajnu o svom poslu odneli u grob. Tu tajnu čak su sakrili i od članova svoje porodice.

Džersi Macijevski, jedan od ljudi koji su radili na falsifikovanju dokumenata, tek je pred smrt otkrio svojim najmilijima čime se bavio u Drugom svetskom ratu.

Još jedan falsifikator Denis Kolins, ostavio je samo jedan trag. On je sačuvao novinski izveštaj iz 1949. godine u kojem je pisalo o postojanju britanske obaveštajne organizacije Uprave za specijalne operacije (SOE). Označio je u njemu deo za koji je on bio "odgovoran", tačnije za falsifikovana dokumenta poljske špijunke Violete Szabo. Ona je čak dva puta bila hapšena, ali i puštena, jer je imala "validna" dokumenta" i "dobru priču" koja ih je pratila.

Uloga koju su falsifikatori imali u Drugom svetskom ratu opisana je do detalja u novoj Tanerovoj knjizi "Bridžens: Falsisfikat i poljska trening baza za agente", a koja je proizvod 11 godina istraživanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.