Kako se kaže: Knedle ili gomboce, prženice ili pofezne, bećarac ili sataraš i druge gastro-jezičke nedoumice

Izvor: B92, 22.Jul.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se kaže: Knedle ili gomboce, prženice ili pofezne, bećarac ili sataraš i druge gastro-jezičke nedoumice

Možda nije toliko bitno kako se kaže, već koliko je ukusno.

Obožavate da jedete knedle sa šljivama, ali nikad niste čuli za gomboce?

To možda znači da niste imali mnogo prilike da istražujete recepte i saznate da ova poslastica ima različite nazive.

Ili su u pitanju, ipak, potpuno različite stvari?

Ne zna se tačno ko je i zašto pokrenuo ovo pitanje, ali rasprava oko gomboca i knedli zakuvala se na Tviteru srpskog govornog područja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Da li to što ljudi pitaju šta su gomboce znači da "smo svi zatvoreni u svoje mikrosredine i da većina ne komunicira ni sa ljudima iz drugih gradova u Srbiji?", pitala je novinarka Jovana Gligorijević na Tviteru.

https://twitter.com/Jovanana/status/1153207861813624834

Ako u Gugl pretraživaču potražite recept za gomboce, naći ćete brojne sajtove koji nude recepte za brojne varijacije slatkiša - gomboce sa šljivama, makom, višnjama ili nekim drugim sezonskim voćem.

U pitanju je poslastica koja se sastoji od testa čiji su glavni sastojci krompir i brašno, kao i voćno punjenje po želji.

Neki izvori tvrde da se specijaltet sa ovim imenom može spremati u slatkoj ili slanoj varijanti, dok su drugi izričitog stava da su gomboci isključivo specijaliteti sa šljivama i šećerom u prahu.

"Gomboce su mađarski specijalitet. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu kuglica. Tako da te knedle ostavite za supu", napisala je korisnica Tvitera @TatinSinak.

https://twitter.com/tatinsinak/status/1152928327268798465

Nazivati gomboce knedlama je isto kao kad bi "kroasan preveli na kiflica margarinuša", dodala je ona.

"Gomboce su tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama", objasnio je Lazar Čovs, na Tviteru @Popravljam.

https://twitter.com/Popravljam/status/1153260933009018881

Ne treba se previše šaliti sa institucijom vojvođanskih gomboca i nazivati je knedlom, da se zaključiti po užarenoj Tviter diskusiji.

"Knedle su u supi. Ko GOMBOCE zove knedlama rizikuje da oseti čuvenu banaCku brisu", napisala je korisnica @Zox_Zoja.

https://twitter.com/Zox_Zoja/status/1153022981645508609

Pored toga, nepoznavanje vlastite gastronomske kulture može doveti vašu lojalnost naciji i patriotizam u pitanje.

"Ovi što moraju da guglaju šta su gomboce, oni bi nas prvi izdali", napisala je korisnica @shovlja.

https://twitter.com/shovlja/status/1153075269131018240

Ali priči ovde nije kraj.

Da li se kaže knedla ili gomboca nije jedina gastronomsko-jezička nedoumica u Srbiji.

U zavisnosti od toga iz kog ste kraja, drugačije ćete nazivati i jelo koje se priprema od prženih iseckanih paprika, paradajza, luka i začina.

Sataraš je naziv koji možete čuti više u Vojvodini, dok se isto jelo stotinak kilometara niže zove bećarac, a na jugu Srbije nosi jednostavno i sveobuhvatno ime - prženo.

I za ovo jelo postoje varijacije u pripremi, ali suština je ista. Veoma je ukusno je, idealno za leto, a može se jesti i kao salata i kao dodatak nekom drugom jelu.

Ipak, jelo koje ima možda i najviše različitih naziva u različitm delovima Srbije su kriške starog hleba natopljene mešavinom jaja i mleka sa malo soli i ispržene u tiganju.

Najpopularniji naziv za jedan od omiljenih doručaka na srpskim trpezama su prženice.

Ali u različitim delovima Vojvodine one nose i sledeće nazive: pofezne, moča, bundaš kenjer, dok se u Mačvi zovu rutavci, a u nekim južnim delovima Srbije ribanjke.

Fensi naziv u nekim restoranima (i regularan u inostranstvu) je francuski tost.

Užarena rasprava oko različitih naziva za iste stvari na Tviteru otvorila je, ko zna koji put, jedno suštinsko pitanje - čemu "zgražanje nad činjenicom da u zajedničkom jeziku postoje dijalekti, sinonimi i lokalizmi?", pitala je korisnica Tvitera @NevenaWednesday.

https://twitter.com/NevenaWednesday/status/1153266152858095617

Ono što je jedino bitno u raspravi oko "pravih" naziva ovih jela jeste da su u pitanju sve sami vrhunski specijaliteti sa ovih podneblja", istakla je korisnica @Allberobello.

https://twitter.com/Allberobello/status/1153219540135923713

Dok se ovoj raspravi i ubeđivanjima o imenima jela ne nazire kraj, stihovi jednog od poslednjih hitova pevačice Lepe Brene se prosto sami nameću, posebno ako vam krče creva od gladi, a gomboca i prženica nema ni na vidiku:

"Zar je važno da l' se peva ili pjeva kad umirem što te nema".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.