Kako se Srbija predstavila na Sajmu poljoprivrede u Sloveniji

Izvor: RTS, 27.Avg.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se Srbija predstavila na Sajmu poljoprivrede u Sloveniji

U Gornjoj Radgoni, u Sloveniji, održava se 57. međunarodni poljoprivredni sajam, na kome je nešto manje izlagača iz Srbije nego ranijih godina. Slovenački poljoprivrednici su zainteresovani za kupovinu semena kukuruza, a svoju ponudu predstavili su "NS seme" i Institut "Zemun polje".
U Srbiji se proizvode hibridi kukurza koji su pogodni za brdsko-planinsko područje kakvo je u Sloveniji, a hibridi rane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grupe zrenja pogodni su za hladije noći tokom najbitnijih faza vegetacije.

Takve hibride proizvodi Institut za kukuruz "Zemun polje" koji je jedan od srpskih izlagača na sajmu "Agra" u Gornjoj Radgoni i koji je posebno privukao interesovanje poljoprivrednika.
"Mi radimo kukuruz samo ako nam da 15 tona suvog zrna", objašnjava Damjan Fižar, poljoprivrednik iz Gornje Radgone, "tako da ova godina je odlična."
"Naša novija generacija je isto tako značajna za ovo tržište i pokazala je odličnu prilagodljivost ovim ulovima i ostvarila rekordne prinose", ističe Željko Kaitović, Institut za kukuruz "Zemun polje".
Poljoprivredni stručnjaci smatraju da na slovenačkom tržištu ne možemo da budemo konkurentni, prvenstveno zbog subvencija, naše su 40 evra po hektaru, a njihove su veće od 480 evra po hektaru. Uz to slovenačka poljoprivreda je unapređivala samodovoljnost na malim gazdinstvima.
"Sad su se oni razvili toliko da sami proizvode sirovine i finalni proizvod", ističe Branislav Gulan, poljoprivredni analitičar. "A Srbija sve uvozi. Srbija je prošle godine uvezla samo zamrznutog svinjskog mesa u vrednosti 71 milion dolara."
"U okviru zvaničnih sastanaka delegacija pokrajinske Vlade Vojvodine sastaće se sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i privrede Slovenije. Nakon toga Zadružni savezi Slovenije i Vojvodine održaće zajednički sastanak posvećen razvoju zadrugarstva. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.