Kako radi vršačka narodna kuhinja

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako radi vršačka narodna kuhinja

U Vršcu u narodnoj kuhinji tople obroke za svoje korisnike pripremaju svih 12 meseci u godini i tokom zime funkcionisaće bez zastoja u isporuci. Celogodišnji program pripreme toplih obroka za najsiromašnije imaju svega 24 opštine i grada u Vojvodini, a Vršac je jedan od retkih gradova gde se topli obroci dele i najugroženijima u seoskim sredinama. Liste čekanja ne postoje.
Svakog dana u narodnoj kuhinji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Vršcu topli obroci spremaju se za 700 duša. Među njima uglavnom mnogočlane porodice i samci koji žive od socijalne pomoći.

„Ja sam sama, uzimam za sebe samu, a što se tiče hrane, za mene je dobra, za koga nije dobra, ne mora ni da je diže“, kaže Mara Marovac, korisnica narodne kuhinje.
„Uzimam za petoro, imam dva unuka, imam sina bolesnog i ja sam bolesna, nama je to sve dobro i dovoljno i puno nam znači“, kaže Suzana Stojkov, korisnica narodne kuhinje.
Korisnici ne treba da brinu, kažu u Crvenom krstu Vršac, kvalitetnih toplih obroka će biti i tokom zimskog perioda, u dovoljnim količinama.
„Svakako možemo reći da je u Vojvodini, od 24 opštine i grada, Vršac grad u kome se tokom 12 meseci dele kuvani obroci. Kuvani obrok zaista jeste kvalitetan jer smo uz podršku Grada uspeli da obezbedimo to da svaki kuvani obrok ima i mesni proizvod i povrće, znači da je svaki obrok obogaćen“, kaže Suzana Cvetanović, sekretarka Crvenog krsta Vršac.
Rad narodne kuhinje u Vršcu finansira se iz gradskog budžeta sa šest miliona dinara godišnje.
„Liste čekanja za narodnu kuhinju ne postoje i mi kontinuirano pratimo potrebe naših korisnika, socijalni radnici izdaju dokument na osnovu kojeg se ostvaruje pravo na obrok u narodnoj kuhinji“, navodi Tatjana Nikolić, članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.
Bez obroka neće ostati ni najugroženiji u seoskim sredinama koja pripadaju vršačkoj opštini, a u koja se u poslednjih pet godina i na ovaj način brine o socijalno ugroženima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.