Kako je propao Tomas Kuk

Izvor: RTS, 23.Sep.2019, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je propao "Tomas Kuk"

Tradicija duga gotovo dva veka više nije dovoljna garancija da najstariji i svetski najpoznatiji tur operater "Tomas Kuk" ne poklekne u eri individualnih putovanja i onlajn bukinga.
Dogovor kompanije "Tomas Kuk" sa svojim najvećim deoničarem, kineskom kompanijom "Fosun", iz avgusta ove godine o paketu pomoći od 900 miliona funti doveden je u pitanje posle nedavnog bankarskog zahteva za još 200 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << funti.

Kompanija širom sveta poznata po organizaciji odmora celu nedelju je provela pokušavajući da spasi dogovor ali je kineska kompanija saopštila da "saoseća sa svima koji su pogođeni ovakvim razvojem događaja".
Za probleme u koje je zapala kompanija "Tomas Kuk" je između ostalog krivila nesigurnu političku situaciju u Turskoj, prošlogodiši talas vrućina i kašnjenje u rezervaciji aranžmana zbog Bregzita.
Ekspert za putovanja Simon Kalder je, međutim, za Bi-Bi-Si rekao, da Tomas Kuk naprosto nije bio spreman za 21. vek. 
"Sada svako može da se pretvara da je agent za putovanja. Imaju pristup svim sedištima u avionu, smeštajnim kapacitetima, rent-a-kar agencijama i mogu sve to da uvežu", objašnjava Kalder.
Iako je kompanija od marta zatvarala prodajna mesta, kako bi pokušala da smanji troškove, i dalje je imala više od 500 prodajnih mesta, što je donelo velike troškove u odnosu na konkurente.
Kao još jedan znak sporog napretka u popravljanju finansijskih sredstava, bio je prestanak isplata dividendi investitorima od novembra prošle godine.
Istovremeno, dok je kompanija propadala, čelni ljudi kompanije su, prema pisanju britanskih medija, u poslednjih pet godina uzimali bonuse u visini i do 20 miliona funti. 
Ugrožene kompanije za lizing aviona 
Kompanije za lizing aviona već preduzimaju korake kako bi povratile svoje putničke avione. "Tomas Kuk" raspolaže sa 85 "Erbas" aviona, 31 "Boingom". Većina od 116 aviona je iznajmljena od 38 lizing kompanija.

Flota od 63 "Erbasa" je potencijalno direktno pogođena kolapsom kompanije "Tomas Kuk".
Oni su u sastavu tri subagenta "Tomasa Kuka" u Velikoj Britaniji, Skandinaviji i Španiji.
Jedino je frankfurtski "Kondor" saopštio da će nastaviti da leti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.