Kako je napadač iz Beča postao terorista: Želeo sam da pobegnem od kuće. Hoću svoj dom, svoju platu!

Izvor: B92, 03.Nov.2020, 22:46

Kako je napadač iz Beča postao terorista: "Želeo sam da pobegnem od kuće. Hoću svoj dom, svoju platu!"

Beč -- Dvadesetogodišnjeg Kujtima Fejzulaia ubila je policija nakon što je počinio smrtonosni napad u središtu Beča.

Mladić koji je u ponedeljak uveče pucao na ljude koji su sedeli ispred restorana i na prolaznike u središtu Beča, u terorističkom napadu, u kojem je ubio četvoro i ranio preko 20 ljudi, dolazi iz "normalne porodice", posvedočio je u utorak njegov bivši advokat.

Kako piše Jutarnji list, prema sopstvenom svedočenju na suđenju 2019. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i po rečima njegovog advokata, napadač iz Beča je u terorističkoj organizaciji Islamska država video "ulaznicu" za samostalan život.

Dvadesetogodišnjeg Kujtima Fejzulaja ubila je policija nakon što je počinio smrtonosni napad u središtu Beča.

"Po mom mišljenju on je bio mladić koji je na nesreću došao u kontakt s pogrešnom vrstom prijatelja", kazao je u utorak njegov bivši advokat Nikolaus Rast.

Rođen u Austriji od roditelja koji su došli iz Severne Makedonije, "on dolazi iz normalne porodice", kazao je Rast austrijskoj novinskoj agenciji APA.

Fejzulai i njegov prijatelj bili su prošle godine osuđeni na 22 meseca zatvora zbog veza s Islamskom državom.

Fezulai je tada sudu u Beču rekao da se nikada nije osećao diskriminisanim u Austriji, već da je imao druge motive za putovanje u inostranstvo i pokušaj priključivanja borcima Islamske države, objavio je u vreme suđenja bečki Standard.

"Želeo sam pobeći od kuće", rekao je tada. "Očekivao sam bolji život. Moj sopstveni dom, moju platu".

Fejzulai i njegov prijatelj zainteresovali su se za Islamsku državu tokom puberteta, pisao je tada Standard. Fejzulai se radikalizovao u džamiji od početka 2016. godine, kazao je tada sudu.

Njih dvojica su prvo pokušali otputovati u Kabul, ali je plan propao kad su otkrili da nemaju potrebnu ulaznu vizu. Tokom 2018. godine Fejzulai je sam napustio Austriju i otišao u Tursku, u nadi da će se pridružiti Islamskoj državi u susednoj Siriji. Dva dana po dolasku u Tursku uhapšen je i izručen Austriji.

U aprilu prošle godine Fejzulai je osuđen, ali je uslovno pušten u decembru iste godine. Po rečima njegovog bivšeg advokata, on je bio u kontaktu s nevladinom organizacijom koja se specijalizovala za deradikalizaciju islamističkih ekstremista.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je u utorak da je Fejzulai izigrao napore da ga deradikalizuju.

"Terorist je uspeo prevariti program deradikalizacije", rekao je Nehammer i pozvao pravosudne vlasti da preispitaju sistem i mere za mlade prekršitelje zakona poput Fejzulaija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.