Kako da postanete RUSKI ŠPIJUN?! Ponudiće vam kafu i buket cveća, a onda sledi OZBILJAN RAZGOVOR!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da postanete RUSKI ŠPIJUN?! Ponudiće vam kafu i buket cveća, a onda sledi OZBILJAN RAZGOVOR!

Jedan trenutak vas može deliti od toga da postanete doušnik za obaveštajnu službu

Široko rasprostranjeni špijunski obaveštajni aparat Rusije svoju moć često iskazuje kroz brutalne akcije: policajci u opremi za razbijanje demonstracija batinaju demonstrante ili su to misteriozne siledžije koje napadaju i povremeno ubiju opozicione političare i novinare.

Nežnije, smrtonosnije lice sistema pripada međutim pristojnom, nasmešenom, dobro obučenom muškarcu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se noseći buket cveća neočekivano pojavio početkom avgusta na vratima stana Natalije Grijaznevič.

Muškarac, koji se predstavio samo kao ''Andrej'' , rekao je Grijaznevičevoj, 29-godišnjoj članici prodemokratske grupe Otvorena Rusija, da bi voleo da je izvede na kafu kako bi malo popričali.

- Čini mi se da zaista volite kafu – rekao je, nagovestivši da zna i druge stvari o njoj.

- Ponašao se kao stari prijatelj koga nisam prepoznala – ispričala je Grijaznevičeva.

Iako prvobitno zbunjena, shvatila je šta se dešava kada su se našli i kada ju je zasuo pitanjima o njenim putovanjima u inostranstvo i stranim kontaktima.

- Andrej - shvatila je, pokušavao je da je regrutuje kao doušnika.

- Možeš daleko da doguraš sa nama na svojoj strani - rekao joj je.

Njena priča pruža uvid u jedan od najtajanstvenijih delova ruskog bezbednosnog sistema. Doušnici su zapravo špijuni za rusku državu.

Nisu sveprisutni danas u Rusiji kao što su nekada bili u Istočnoj Nemačkoj ili u Sovjetskom Savezu, gde su milioni cinkarili svoje prijatelje i kolege.

Ali nakon što je zabranjena početkom devedesetih, praksa privlačenja Rusa da otkucavaju svoje sugrađane kao da je ponovo u zamahu.

Vlasti su željne unutrašnjih informacija o domaćoj opoziciji od antivladinih demonstracija u zimu 2011. i opet u maju 2017.

Viktor Voronkov, direktor Centra za nezavisno društveno istražovanje u Sankt Peterburgu, rekao je početkom godine listu Novaja gazeta da su mu četiri člana njegovog osoblja prijavili da je Federalna služba bezbednosti, naslednik KGB-a , pokušala da ih regrutuje.

- Ljudi retko prijavljuju takve stvari – rekao je on, i dodao da su oni kojima su prišli morali da potpišu sporazum o zaštiti podataka.

Uznemirena ali i intrigirana motivima i identitetom stranca koji joj se pojavio na vratima, Natalija Grijaznevič je nakon nekog vremena ipak pristala da se sastane sa njim.

Nedavno se bila vratila iz Vladivostoka gde je provela noć u pritvoru jer je pomagala u organizaciji konferencije koju je sponzorisala Otvorena Rusija.

Na kafi, ''Andrej'' joj je jasno stavio do znanja da je vrlo dobro upoznat sa svim problemima koje ima sa policijom.

Ponudio joj je da joj reši pravne probleme pod uslovom da mu ona vrati uslugu.

Njegov predlog je bio ovaj: ako bude pružala potrebne informacije, neće više imati problema sa policijom, ispričala je ona.

Jedini put kada nije bio pristojan bilo je kada je odbila njegovu ponudu. Ali čak ni tada, kaže ona, nije posegnuo za sirovim pretnjama.

- Bilo je očigledno da mu ovo nije bio prvi put – rekla je na kraju Natalija Grijaznevič.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.