Kakav treba da bude pristanak na seksualni odnos da se ne bi govorilo o silovanju?

Izvor: Prva.rs, 23.Dec.2018, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav treba da bude pristanak na seksualni odnos da se ne bi govorilo o silovanju?

O ovim pitanjima govorili su u "Jutru sa Natašom" advokat Vesna Golubović, psihološkinja Tanja Ignjatović i personalni trener Milanom Ivanovićem Strongmenom.
Kako je objasnila Tanja Ignjatović, iz Automonmog ženskog centra koji inicira promenu srpskog zakona, mora se jasno uneti u zakon da svaki seksualni odnos mora biti dobrovoljan i ne sme postojati nikakva pretpostavka da se on podrazumeva ili očekivati otpor žrtve da bi se smatralo da nema pristanka. Sud bi svakako trebalo da razmotri >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sve okolnosti jer je moguće da nekada žrtva ni na koji način ne reaguje, skameni se, kaže Ignjatović.
S druge strane, advokatica Vesna Golubović smatra da je plemenita namera da se zaštite prava žrtve silovanja, ali da postoji nerazumevanje sudske prakse. Sud uvek primenjuje pravnu normu tako što sve te okolnosti jasno i detaljno analizira i veruje da sama zakonska izmena neće ništa promeniti. Ona takođe smatra da je rizično poučavati žene da može samo donekle da ulazi u seksualne radnje.


Pogledajte ovu zanimljivu raspravu.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.