Kakav će svet biti do 2050. (3): Plećka koja raste u tanjiru

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav će svet biti do 2050. (3): Plećka koja raste u tanjiru

U dvorištu farmaceutske fabrike baškariće se krmače, a tehničar će vam iglom za biopsiju izvaditi matične ćelije iz kojih će izrasti vaš ručak

Jede vam se meso? Možete se prošetati do farmaceutske fabrike u čijem dvorištu se baškare u blatu srećne svinje. Tehničar će vam iglom za biopsiju izvaditi matične ćelije iz kojih će izrasti meso za vaš ručak. Ovo su predviđanja holandskih naučnika s univeziteta u Vageningenu, bioetičara Kor van der Vele i biotehnologa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Johana Trampera. Umesto da svinja završi pod nožem, ona će biti banka mesa u kojoj ćemo se snabdevati butom i plećkom bez griže savesti mesojeda. U Kolumbiji već postoji laboratorija koja se zove Moderna livada, gde biotehnolozi pokušavaju da sintetizuju meso mišića stoke i tkiva za regeneraciju ljudskih organa. Moderna livada pokušava da nađe rešenje za svemirske misije u koje se ne može voditi i stado, pa su svoje rešenje nazvali "kulturno meso".

Pošto tehnologija skoro svakodnevno donosi čovečanstvu jedan izum, budućnost sveta postala je toliko nezamisliva da se poslednjih godina javilo novo zanimanje - futurolog. Filozofi, inženjeri, bioetičari sve više se bave proučavanjem napretka tehnologije pokušavajući da upozore svet šta mu se sprema za nekoliko decenija ili samo nekoliko godina. Samo u poslednjih 20 godina svet se promenio više nego u prethodnih 2.000.

Britanski inženjer i futurolog dr Jan Pirson predviđa da ćemo ubrzo kada prevaziđemo neke tehnološke barijere s kojima se trenutno suočavamo, još jeftinije proizvoditi energiju uz pomoć solarnih sistema nego eksploatacijom nafte iz zemlje.

- Svi informacioni sistemi koje trenutno posedujemo će na kraju stati u predmet koji je manji od minđuše ili pirsinga. Dakle, nakit će zameniti sve naše informacione sisteme. Ekran će se nalaziti u našim kontaktnim sočivima. Bićemo u mogućnosti da samo kucamo prstima u 3D prostoru. Kada 2064. godine pomislite na neku pesmu, ona će početi da svira u vašoj glavi. Ne znate kako i nije vas briga kako, ali biće tako. Još jedna vrsta zabave koju trenutno nemamo biće povezivanje vaših snova sa tuđim snovima. To već sada u nekoj meri možete učiniti s tehnologijom prepoznavanja misli koja će 2064. godine biti vrlo zastarela. Bićete u mogućnosti da odaberete ono šta ćete da sanjate i da projektujete slike i zvukove direktno u vaš mozak i moći ćete da povežete svoje snove s ostalima - ubeđen je Pirson.

Kakav će seks biti 2050. godine predvidela je dr Laura Berman za "Vol strit žurnal". Za seks nam više neće trebati muškarac ili žena, a roboti će već za 10 godina preuzeti i seksualnu i partnersku funkciju. Robot će nam biti pratilac, ljubavnik ili supružnik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.