Kada će kiša da stane? Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje VIDEO

Izvor: B92, 19.Jul.2021, 23:13

Kada će kiša da stane? Meteorolog otkriva kakvo nas vreme očekuje VIDEO

Beograd -- Period sa velikom količinom padavina u Srbiji nastavlja se i sutra.

U većem delu Srbije, pa tako i u Nišu sutra biće promenljivo oblačno sa kišom i pljuskovima povremeno. Temperatura do 26°C. U sredu konačno bez kiše, biće malo oblaka sa sunčanim periodima uz prijatnu temperaturu, dok će u četvrtak biti još malo toplije, 28 stepeni uz sunčano vreme.

Dakle, lokalni pljuskovi i grmljavina nas očekuju i sutra, a samo na severu i u Beogradu popodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestanak padavina i razvedravanje. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar. Maksimalna dnevna temperatura od 24°C do 28°C, koliko će biti na severu.

U sredu u celoj Srbiji duži sunčani periodi uz dnevni razvoj oblaka sa malom šansom da ponegde bude kratkotrajne kiše, najverovatnije samo na istoku Srbije - do 28°C. Od četvrtka sunčano uz svakodnevni porast temperature.

Danima se Srbija bori sa pljuskovima i vremenskim nepogodama, ali bliži se kraj...

"Od srede stabilizacija, do kraja nedelje bi bilo pretežno sunčano, retka pojava pljuskova eventualno u planinskim predelima i temperatura do kraja sedmice bi bila negde oko 30 stepeni, dakle prijatno toplo letnje vreme već posle utorka", rekao je Goran Mihajlović, meteorolog RHMZ-a.

Vremenske nepogode u Srbiji delimično jesu povezane sa ciklonom u Nemačkoj, gde je u poplavama stradalo najmanje 165 ljudi.

"One su pre svega vezane za vremensku situaciju koja se razvila iznad zapadne Evrope, delom je bila uslovljena i visokim pritiskom odnosno grebenom toplog vazduha koji se nalazio iznad našeg područja, tako da smo iznad Nemačke imali jednu stacionarnu situaciju gde je kiša padala nekoliko dana, kasnije narušavanjem ovog grebena iznad našeg područja dakle došlo je do razvoja postepenog prmeštanja ciklona, s tim što intenzitet pojava nije isti kao što je bio u zapadnoj Evropi", objasnio je Mihajlović.

Meteorolozi ističu da će se situacija kao što je u Nemačkoj događati u različitim delovima Evrope svake dve-tri godine, jer kako kažu porast globalne temperature za jedan stepen omogućava da atmosfera primi više vodene pare, koja je osnovno gorivo za ovakvu oblačnost i grmljavinske procese u atmosferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.