Kad su Kobre na straži Srbija može MIRNO DA SPAVA! Ovako izgleda radni dan pripadnika ELITNE JEDINICE koja obezbeđuje Vučića (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad su "Kobre" na straži Srbija može MIRNO DA SPAVA! Ovako izgleda radni dan pripadnika ELITNE JEDINICE koja obezbeđuje Vučića (FOTO)

Pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre" obavljaju zadatke koji se odnose na zaštitu određenih lica i objekata od posebne važnosti, među kojima je i Predsedništvo, zbog čega su pod posebnom lupom javnosti.

Bezbednost državnih institucija, bez obzira na to ko se nalazi na određenoj funkciji, jedan je od najznačajnijih bezbednosnih aspekata svake države, ako ne i najznačajniji.

Ozbiljnost i snaga države se meri, između ostalog, i po tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a znajući da Srbija ima "Kobre", nema razloga da brine da bi bilo kakva sila mogla da je ugrozi.

Zastavnik Zoran Janković za portal Srbija Danas pričao je o specifičnostima koje "Kobre" izdvajaju od svih drugih jedinica u Vojsci Srbije, ali i o svakodnevnim zadacima te jedinice vojne policije specijalne namene.

- Kada ujutru primimo dužnost, sve ostalo zavisi od toga gde smo tog dana angažovani. Od plana angažovanja zavisi da li tog dana idemo na zadatak ili su planirani posebni oblici uvežbavanja, gađanja ili fizička obuka. Kod nas, radno vreme nije u uobičajenim okvirima, jer zavisi od vrste zadatka i njegovog trajanja. Kad zadatak počne, dok se ne završi nama traje radno vreme. Mi smo 24 sata ovlašćena službena lica i to je naše radno vreme. Nemamo tu privilegiju da odemo u 15 sati kući i da kažemo da "to je to" za taj dan.

- Ne, ali porodica mora da se poštuje. Mi poštujemo porodicu, a to znači da će i ona nas da poštuje. Ako ja vodim računa o svojoj ženi i svojoj deci, onda će i oni da vode računa o meni. Zato smo uspešni u tome što radimo. I tačno je ono što kažu – da sve ide iz porodice.

- Svaki dan izdvojimo minimum dva sata za fizičke aktivnosti. Dobro smo organizovani, jer naš posao zahteva timski rad.

- Rukujemo pešadijskim naoružanjem koje je u Vojsci Srbije, a koje je u našoj jedinici.

- Naši zadaci podrazumevaju da se susrećemo sa složenijim situacijama. Reč je o uvežbavanjima koje druge jedinice ne rade u toj meri, a odnose se na viši nivo vatrene osposobljenosti. Uvežbavamo, takođe, i rad u stresnim situacijama, kao i različite scenarije u slučaju napada. Standardi za vatrenu osposobljenost u našoj jedinici su viši nego u drugim jedinicama. Kandidati na konkursu za prijem u našu jedinicu moraju da ostvare određeni broj poena, što podrazumeva poene na gađanju, proveri fizičke spremnosti, ali i ono što je najbitnije - psihičku spremu. Vi možete gađanje da popravite i da imate 100 poena, ali najteža je psihološka procena, gde se vrednuje reagovanje u stresnim situacijama. Zato imamo i kompleksnija psihotestiranja.

- To podrazumeva mogućnost da se izbori sa strahom. Svakako moramo imati određenu dozu straha da bismo zaštitili ličnost koju čuvamo, kao i druge oko sebe, ali je bitno izboriti se sa tim strahom i znati prepoznati taj strah. To je prirodna reakcija čoveka, ali mi ga kanališemo u pravom smeru.

- Smatram da su to svakako tradicija i istorija, kao i sposobnost i spremnost naših vojnika. Poznato je da je taktiku koje je naša vojska primenjivala u velikim bitkama, kao i obuka, izučavana i u drugim armijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.