Kablar, planinarski izazov

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kablar, planinarski izazov

Zbog izuzetnih prirodnih lepota Ovčarsko- kablarska klisura poslednjih godina veoma je posećena. Samo Planinarsko društvo "Železničar" iz Beograda okupilo je nekoliko stotina učesnika iz čitave Srbije koji su peli na Kablar.
Pogled koji se sa vrha Kablara pruža na Ovčarsko-kablarsku klisuru često ostavlja bez daha i ljubitelje prirode i fotografe. Predeo kroz koji meandrira Zapadna Morava jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je od najslikanijih u Srbiji. Do vrha Kablara, visokog 885 metara, može se doći planinarskim stazama kojih ima nekoliko.

Dragoljub Urošević, iz PD Kablar u Čačku, ima dug planinarski staž. " Nikada nisam video više plninara nego danas", kaže on.
Prirodne lepote ovog kraja nisu interesantne samo planinarima.
Iz Novog Sada stigla je Milica Radaković,studentkinja. Ona studira geografiju i ovde je zbog istraživanja  predela Srbije koji nisu dovoljno poznati javnosti.
 Njen sugrađanin Dušan Puhar , student, kaže da je Kablar izuzetno lep vidikovac i da je u planu poseta Ovčaru.
Ovčar i Kablar i predeo klisure posećeni su čitave godine. Ljubiteljiima alpinizma i pešačenja na raspolaganju je više od sedamdeset kilometara obeleženih staza.
Aleksandar Barać, PD" Kablar"u  Čačku kaže: "Osobenosti tih staza su da su one po svojoj konfiguraciji takve da su namenjene i kondiciono manje spremnim pešacima i planinarima a takođe i onima koji su najspremniji , koji su spremni za ekstremne uspone i za alpinističke smerove. "
Brojni su oni koji u klisuru dolaze i kako bi obišli desetak manastira koji su smešteni blizu reke ili duboko u brdima. Jezero Međuvršje u podnožju Ovčara i Kablara stanište je više od sto pedeset vrsta ptica.
Goran NIkolić, Turistička organizacija Čačka, podseća da su planinarske staze obeležene, izgrađeni tereni za alpinizam, ali i da veliki broj ljudi privlači reka, ribolov i sportovi na vodi.
U klisuri je smeštena i Ovčar Banja koja obiluje geotermalnim vodama.Od magistrale u banji do blizu vrha Kablara nedavno je pušten u saobraćaj novi put. Vožnja je udobna u to smo se uverili a tome doprinosi i lepota predela.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.