KURTI LUPA KAO MAKSIM PO DIVIZIJI Poslednja izjava nema veze sa realnošću - perfidan i prefrigan potez lažnog premijera

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2021, 14:45

KURTI LUPA KAO "MAKSIM PO DIVIZIJI" Poslednja izjava nema veze sa realnošću - perfidan i prefrigan potez lažnog premijera

Podmukla reakcija lažnog premijera

Aljbin Kurti premijer tzv. Kosova istakao je danas, nakon sastanka u Briselu, da je problem što ne postoji međusobnog priznanja Prištine i Beograda.

Kurti je, u izjavi novinarima, kazao da je s njegove tačke gledišta ovaj "prvi sastanak o budućem dijalogu" bio je konstruktivan.

- Biće teško, ali ja sam optimista, ne zato što sam to uvek, već što sada imamo iskreni pristup problemima i suština našeg konflikta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija priznaje Kosovo, niti Kosovo Srbiju - istakao je on.

Kurti je podsetio da je i američki predsednik Dzozef Bajden jasno rekao da je neophodno međusobno priznavanje.

- Mislim da zajedno možemo mnogo brže nego što drugi misle da krenemo evropskim i evroatlantskim putem. Naši odnosi bi trebalo da se poboljšaju principom reciprociteta - poručio je on.

S tim u vezi je kazao da, pošto u Srbiji postoje naiconalna veća Albanaca i Bošnjaka, Nacionalno veće Srba može da se uspostavi na Kosovu.

- Taj reciprocitet, dodaje, može doprineti smanjenju tenzija i prekidu loših odnosa - dodao je on.

Kurti smatra da bi bilo dobro da "Kosovo i Srbija potpišu deklaraciju o miru, uz jasnu poruku da nijedna strana neće napasti drugu".

Predlaže da se takav dokument potpiše dan posle Samita NATo u Briselu, i da bi to doprinelo sigurnosti i miru u regionu i šire.

Na komentar novinara da li u prilog tome idu i radikalni stavovi kosovskih zvaničnika koji podstiču napade na Srbe i verske objekte Kurti je uzvratio tvrdnjom da na KiM nema međuetničkih problema na Kosovu, ali da Kosovo ima problema sa Srbijom.

Ukazao da na tzv. Kosovu postoje mesta u kojima rade zajedno Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci.

- Mislim da i Srbi i Albanci i svi u regionu, ne samo na Kosovu i u Srbiji, imaju dva glavna zahteva, a to su zapošljavanje i pravda. To je najveća briga, a ne to što Srbija želi da zloupotrebljava Rezoluciju UN 1244 i kaže da nikada neće priznati Kosovo - objasnio je on.

Rekao je da ne vidi boljeg i drugačijeg rešenja od međusobnog priznanja i da misli da što se to pre desi bolje i za Srbiju.

Na primedbu novinara da to misli on i američki predsednik Bajden, Kurti je rekao:

- Moj stav je bio i da je potrebno oslobođenje Kosova i dogodilo se. Ako smo pre 13 godina mi proglasili nezavisnost od Srbije, došlo je vreme da i Srbija proglasi nezavisnost od Kosova, da se ne bavi nama i sarađuje na evropskom putu. Uveren da nase dve republike mogu početi novo poglavlje u najnovijoj istoriji Balkana i biti primer drugima u regionu - podvukao je on.

Kada je reč o tome kako je protekao susret sa predsednikom Vučićem Kurti tvrdi da nije bilo niakavih incidenata, niti situacija na rubu incidenata na današnjem sastanku.

- Držali smo distancu više od dva metra. Atmosfera je subjektivna stvar. Za mene je diskusija bila konstruktivna i suštinska. Najvažnije je da ne idemo okolo i ne vidimo slona u sobi. Nedostatak međusobnog priznanja je suština problema - dodao je on.

Kurti je preneo da građani tzv. Kosova ne mare mnogo za dijalog.

- Oni traže pravdu i zaposlenje. Kada se vratim tamo neću moći da se bavim mnogo ovim pitanjem - istakao je on.

Kurti je rekao da je na današnjems astanku dao četiri predloga. Jedan se tičao pronalaženjem nestalih lica, rekavši da o tome treba pitati Odalovića i Zorana Anđelkovića, jer je Dušan Mihajlović govorio o 16 mesta, pa treba istražiti još 11. Takođe je dao, dodaje, predlog o reciprocitetu, kao i SEFTA, da bude kao EFTA EEA, te i potpisivanje deklracije o miru. Preneo je da na predlog o SEFTA srpska strana nije odgovorila, dok je ostala tri odbacila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.