KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Evo koje MERE stupaju na snagu od sutra

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2021, 17:27

KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Evo koje MERE stupaju na snagu od sutra

Evo o čemu će biti reč na sednici koja će se održati sutra, s početkom u 15 časova.

Srbija je uvele nove mere nakon sednice Kriznog štaba, izjave za medije daje član Darija Kisić Tepavčević.

- Raspust je od 31. decembra - rekla je.

Kada je u pitanju omikron soj korona virusa uvode se mere za putnike iz južnoafričkih zemalja.

Putnici iz Južne Afrike i zemalja Malavi, Bocvana, Namibija, Zimbabve će biti podvrgnuti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << merama. Na samom aerodormu će biti rađen pcr test. Ako su negativni biće 14 dana u karantinu, sa obavezom da sedmog dana urade još jedan pcr test.

- U slučaju da su pozitivni biće prebačeni u kovid ambulantu - potvrdila je Darija Kisić Tepavčević.

Pojava novog soja koji krenuo „na put oko sveta“ pod nazivom „omikron“, izaziva veliku pažnju javnosti, pre svega što je za samo nekoliko dana registrovan u više zemalja. Da li ima razloga za strah, ili je potrebno samo da budemo oprezni? Stručnjaci kažu nema mesta panici, imunizacija je važna kao i mere predostrožnosti.

Krizni štab zakazao je sednicu za danas u 15 časova, na stolu su tri predloga mera, a prvi se odnosi na novi soj, i meru koju je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio. Podsetimo, označena je lista zemalja sa posebnim rizikom od importovanja nove varijante korona virusa.

Kako izvor blizak Kriznom štabu kaže, novi soj je glavna i prva tema o kojoj će se diskutovati, ali tu su svakako i škole i raspust. Šta će biti sa kovid propusnicama, još uvek je neizvesno.

- Najvažnija tema je omikron soj i preventivno delovanje. Batut je dostavio spisak zemalja koje su rizične, a to su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi. I to je nešto što treba primeniti. Mada generalno, što se tiče novog soja previše se buke podiglo oko svega i treba sačekati analize i rezultate. Naravno, mere predostrožnosti su svakako na mestu. Tu su i škole, školski raspust, ali kovid propusnice. Što se propusnica tiče, ništa se tu unapred ne može znati - navodi se.

Ono što se smatra izvesnim je da će za putnike koji dolaze iz rizičnih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili tamo, za ulazak u Srbiju, biti uvedeno testiranje PCR metodom odmah po sletanju na aerodrom Nikola Tesla, i boravak u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata. Ako bude pozitivnih, oni će uz mere zaštite biti prebačeni u izolaciju u kovid bolnicu Batajnica. U slučaju negativnog nalaza, boraviće u kućnom karantinu, uz dnevnu kontrolu MUP-a.

"Imunizacija je važna"

Članica Kriznog štaba, virusolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, prof.drTanja Jovanović, kaže da pojava novih varijanti pokazuje koliko nam je važna imunizacija. Nova varijanta virusa koja je označena kao omikron prvi put je izolovana 9. novembra u Južnoj Africi. Razlikuje se od prethodnih varijanti po velikom broju mutacija, oko 50, što nije karakteristika prethodnih varijanti.

- Najznačajnije su one mutacija koje su dovele do promene površinske strukture virusa, koja virusu služi da uspešno inficira ćeliju. U okviru te strukture došlo je do 32 promene koje sigurno utiču na ponašanje virusa. I zbog toga je ova varijanta svrstana u red zabrinjavajućih varijanti koronavirusa. Trenutno se ispituje da li se omikron varijanta lakše prenosi, da li daje lakšu ili težu jkliničku slika, da li je potrebno menjati dijagnostičke I terapijske protokole za lečenje kovida19. A posebno se ispituje značaj prethodno stečenog imuniteta u zaštiti od infekcije. Pretpostavlja se da su osobe koje su preležale infekciju izazvanu prethodnim varijantama virusa ili koje su stekle vakcinalni imunitet zaštićene bar od teških kliničkih formi oboljenja - kaže profesorka Jovanović.

Pojava novih varijanti virusa upravo govori o velikom značaju imunizacije, dodaje ona, jer virus traži osobe koje nisu vakcinisane i nastavlja da se menja, to jest mutira u njihovom organizmu.

- Tako je i omikron varijanta nastala u južnoj Africi u kojoj je samo oko 20% stanovništva vakcinisano. Svakako da je neophodno da se imunizacija nastavi. Jer velika količina neutrališućih antitela koja se postiže posle druge, a posebno posle treće doze vakcine sigurno nas štiti. Takođe I druga komponenta imunskog odgovora, koji je posredovan limfocitima je značajan u zaštiti postignutoj vakcinacijom.Porede vakcinacije važno je poštovati bar osnovne protiv epidemijske mera, kao što je pre svega nošenje maski u zatvorenom propstoru, držanje fizičke distance, izbegavanje gužve, održavanje lične higijene i često provetravanje zatvorenih prostora - kaže profesorka Jovanović.

- Dvadeset meseci traje ovo, ono što nam je pokazala korona je da ni one sojeve koji su bili poznati nismo u potpunosti savladali, da se ne zalećemo sa informacijama o novim sojevima koji su se tek pojavili - kaže on.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se pridržavamo mera, uradiće se analiza šta da još uradimo da bismo poboljšali imunizaciju, što je bitno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.