Izvor: Blic, 07.Jan.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KP Kine izbacila 500 članova zbog nepoštovanja zakona o planiranju porodice

Komunistička partija Kine izbacila je iz svih redova 500 članova u centralnoj provinciji Hubej zbog toga što se nisu pridržavali politike planiranja porodice, odnosno jednog deteta, izvestili su danas mediji.



U najmnogoljudnijoj zemlji sveta, već dve decenije je na snazi propis po kojem je bračnim parovima koji žive u gradskim sredinama zabranjeno da imaju više od jednog deteta, a onima u selima više od dvoje dece.

Mnogi se, međutim, ne pridržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te politike i često se sele da bi izbegli kontrole ili plaćaju mito agentima zaduženim za kontrolu, preneo je Rojters.

Vlasti u Hubeju saopštile su da su prošle godine utvrđena 93.084 prekršaja, među kojima je 1.678 počinilaca bilo iz redova državnih funkcionera.Oko 500 njih izbačeno je iz Komunističke partije, 395 otpušteno s posla, a sedam nacionalnih i lokalnih poslanika izgubilo je svoj politički status.

"Sve više članova partije, poznatih ličnosti i dobrostojećih ljudi kršilo je proteklih godina ovu politiku i ugrozilo društvenu jednakost", izjavio je Jang Juvang, direktor komisije za planiranje porodice.

U Hubeju su pojačane mere kako bi se državni službenici odvratili od nepridržavanja zakona, u okviru kojih je prekršiocima zabranjeno da tri godine rade u državnim službama, budu politički savetnici ili obavljaju funkcije za koje ih biraju građani.

Kina ima 1,3 milijarde stanovnika, što je petina ukupnog svetskog stanovništva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.