KORONA VIRUS još uvek nije UDARIO na REPUBLIKU SRPSKU: Situacija je pod kontrolom, još uvek nema obolelih

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KORONA VIRUS još uvek nije UDARIO na REPUBLIKU SRPSKU: "Situacija je pod kontrolom, još uvek nema obolelih"

Naglašavaju da su sve zdravstvene ustanove obaviještene da pojačaju zdravstveni nadzor nad svim respiratornim infekcijama i da primenjuju sve potrebne mere za prevenciju i kontrolu infekcije.

U Srpskoj do sada nije bilo sumnjivih niti prijavljenih oboljelih od novog virusa korona (Covid-19), a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

- Zdravstvene ustanove su dobile uputstva o svim merama i postupcima koje trebaju preduzimati u okviru epidemiološkog nadzora i u slučaju pojave sumnje na infekciju uzrokovanu novim korona virusom kod osoba koje dolaze iz zemalja i područja gde su potvrđeni oboleli od ove bolesti, a posebno nakon pojave i širenja povećanog broja oboljelih na severu Italije - ističu u IJZ.

Dodaju da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i svim ostalim nadležnim zdravstvenim ustanovama, preduzimaju potrebne mere i aktivnosti, i svakodnevno prate epidemiološku situaciju o pojavi širenju korona virusne infekcije.

- U skladu sa preporukama SZO u vezi sa infekcijom novim virusom korona, izdate su preporuke da svi zaposleni na graničnom prelazu, koji su u kontaktu sa putnicima i kontrolišu iz kojih područja dolaze, koriste zaštitne jednokratne maske, uz često pranje ruku toplom vodom i sapunom ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi alkohola. Putnicima iz zemalja gde su registrovani oboleli daju se obaveštenja za dalje postupanje u saradnji sa zdravstvenom službom - kažu u Službi za epidemiologiju IJZ i podsećaju da u UKC RS postoje laboratorijski kapaciteti za dijagnostiku virusa korona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.