KORONA POTPUNO PARALISALA HRVATSKU: Od ponoći lokdaun, svaki deveti pacijent im umre!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2020, 09:19

KORONA POTPUNO PARALISALA HRVATSKU: Od ponoći lokdaun, svaki deveti pacijent im umre!

Hrvatska je od ponoći uvela najveći lokdaun drugog talasa korone u toj zemlji

Hrvatska je od ponoći praktično u novom lokdaunu. Ovo je zatvaranje blaže od onoga na proleće, barem kada je reč o slobodi kretanja ali zatvaranja ima i privreda koja će ga itekako osetiti.

U celoj se Hrvatskoj od ponoći pa do 21. decembra, a možda i duže, zatvaraju kafići i restorani, teretane, zabranjuju se svadbe, priredbe i sajmovi, adventi i okupljanja iznad 25 osoba. Zatvaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se i kladionice, a nakon 22 sata moraju zatvoriti i pekare. Ne zatvaraju se - crkve.

Premijer Andrej Plenković sinoć se zbog novih mera obratio javnosti. Rekao je kako borbu protiv koronavirusa vlada temelji na poverenju između građana i države.

- Dosadašnjim merama nastojali smo očuvati što normalniji život naših sugrađana, trudeći se da izbegnemo potpuno zatvaranje i policijski čas kakav sada imaju brojne evropske države. Iako je nedeljni rast broja zaraženih početkom ovog meseca usporio, ove nedelje beležimo porast od 15 posto te je dnevni broj zaraženih juče prvi put premašio 4.000 - rekao je hrvatski premijer.

U Hrvatskoj nakon uvođenja ovih mera prodavnice i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor da li je broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru.

Frizerski saloni i drugi zanati ostaju otvoreni, kao i hoteli.

Ostaju otvoreni bioskopi i pozorišta, kao i muzeji i galerije, ali broj posetilaca će biti ograničen brojem kvadrata.  Ostaju otvorene i crkve, tek je propisano ograničenje broja ljudi i preporuka da se mise održavaju putem TV-a, radija ili onlajn.

Škole će ostati otvorene, a odluke o eventualnom prelasku na onlajn nastavu donosiće se selektivno, odnosno po županijama.

U novom setu mera propisano je i smanjivanje broja putnika u javnom prevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta.  Smanjenje broja putnika u javnom prevozu se planira postići i većim brojem prevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prevozu. Pravila će vediti i za međugradski saobraćaj.

Nošenje maski tamo gde se ne može osigurati propisana distanca, uključujući i otvorene prostore, više nije preporuka, nego obaveza.

 Velike novosti pripremaju se i kada je reč o kaznama, koje su do sada važile samo za pravne osobe, a ne i za građane. To će se uskoro promeniti, ali za to je prvo potrebno promeniti zakon. Sledeće nedelje predlog promjene Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti prema kom se planira kažnjavanje građane biće upućen po hitnom postupku u saborsku proceduru.

Šef hrvatskog kriznog štaba Davor Božinović je u petak potvrdio da se planira uvođenje kazne za nenošenje maski. O visini kazne se još raspravlja, ali će se, prema Božinovićevim rečima, raditi o "ozbiljnijim kaznama". Dodao je kako bi to trebale biti mandatne kazne, dakle one koje se izriču na licu mesta.

Kako je hrvatski premijer najavio u sinoćnjem obraćanju, vlada će doneti paket mera za podršku privredi.

- Nastavićemo sa merom podrške očuvanju radni mesta u iznos od 4.000 kuna (oko 530 evra) po radniku tokom obustave rada, uz plaćanje doprinosa, najavio je Plenković.

Hrvatska je juče imala 4.080 novozaraženih, a 48 osoba je u poslednja 24 časa preminulo od koronavirusa.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.