KONAČNO SE OGLASILA SZO O NOVOM SOJU: Dramatično prvo saopštenje - neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2021, 10:55

KONAČNO SE OGLASILA SZO O NOVOM SOJU: Dramatično prvo saopštenje - neviđen broj mutacija, moguće ozbiljne posledice

Svetska zdravstvena organizacija konačno se oglasila, sa konkretnijim uputstvima i prognozama širenja novootkrivenog soja koronavirusa, nazvanog omikron.

Za razliku od prvih saopštenja od kada je taj soj otkriven u Južnoj Africi, a zatim je stigao i u Evropu, a u kojima su stručnjaci te svetske organizacije bili neodređeni, sada su dali konkretnije detalje ali i prognoze i one nisu obećavajuće.

Iz SZO je jutros saopšteno da je državama članicama već >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dato uputstvo vezano za novi soj kovida-19, a ističe se i da postoji velika verovatnost daljeg širenja tog soja širom sveta.

Takođe, SZO upozorava da bi, u zavisnosti od karakteristika ove varijante koje se tek istražuju, moglo doći i do ozbiljnih posledica.

- Omikron ima neviđeni broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije - rečeno je iz SZO, a dodaje se i da je verovatnoća "potencijalnog daljeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou.

Prva preporuka državama članicama te organizacije je da prilagode "mere međunarodnih putovanja", navodeći kako će se uskoro izdati i detaljnija uputstva.

🆕 Technical paper on the #COVID19 variant of concern, Omicron. It includes a set of preparedness actions for countries ⬇️ https://t.co/SH1VGbuoka

— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 29, 2021

- Naime, postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbegne stečeni imunitet - dodaje Svetska zdravstvena organizacija, napominjući da je tada velika verovatnoća daljeg širenja omikrona na globalnom nivou.

- U zavisnosti od tih karakteristika moglo bi da dođe do budućih naleta talasa kovida-19, što bi moglo da ima i ozbiljne posledice. Procenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj kovida-19 vrlo visok - dodaje se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.