KON PROKOMENTARISAO FORBSOVU LISTU NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA OD KORONE: Sa Kovid-19 ćemo živeti u budućnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 01:00

KON PROKOMENTARISAO FORBSOVU LISTU NAJBEZBEDNIJIH ZEMALJA OD KORONE: Sa Kovid-19 ćemo živeti u budućnosti

Kon je dodao da svakako nije zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se protivi takmičenju zemalja u borbi s korona virusom komentarišući listu magazina Forbs 100 najbezbednijih zemalja u ovom trenutku kada je reč o toj epidemiji na kojoj je Srbija na 54. mestu.

- Švajcarska trenutno ima registrovano 1.660 umrlih na 8,5 miliona stanovnika. Prva je na spisku bezbednih zemalja po pitanju Covid-19 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << infekcije. Verujem da su na osnovu pomenutih 130 kriterijuma najbezbednija država na svetu po pitanju zaštite od ove infekcije i uopšte to ne stavljam pod sumnju - rekao je Kon.

Kon je rekao da je cilj Srbije bio da ima što je moguće manje umrlih.

- Trenutno je 249 umrlih u Srbiji na 7,5 miliona stanovnika. Do sada smo u onome što smo postavili kao cilj uspeli, što ne znači da će tako i ostati zauvek. Zato treba pogledati svih 130 kriterijuma i videti gde smo zaista slabiji - naveo je Kon.

Potom je rekao da je protiv takmičenja u ovoj borbi, ali se i složio da su liste poput ove Forbsove korisne.

- Principijelno sam protiv takmičenja u ovoj borbi protiv virusa i želim svim državama uspeh. Međutim, pitanje bezbednosti je značajno i ovakve liste su korisne ako se tako i shvate. Pred nama je dalje praćenje kako naše epidemije tako i svetske pandemije i pravovremeno, racionalno i efikasno reagovanje - kazao je Kon.

On je dodao da svakako nije zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta.

- Ipak, očekujemo u suštini da nas leto zaštiti, a sve manje treba očekivati da je to kolektivni imunitet. No, svakako da moramo sačekati rezultate ispitivanja imuniteta populacije koje je u toku - kaže Kon.

https://t.co/zAl9plGihj

— Forbes (@Forbes) June 6, 2020

Epidemiolog dodaje i da ponašanje virusa na južnoj hemisferi ukazuje da će svet živeti sa korona virusom Sars-2 i Kovid-19 oboljenjem i u budućnosti.

- Treba razumeti da je poštovanje mera o kojima pričamo od početka i dalje izuzetno značajno, ali gotovo jednako, a posebno preko leta značajno je i vratiti se što pre u redovan život, jer bez toga zdravstveni sistem ne može da opstane iz materijalno-finansijskih razloga - rekao je Kon.

Povratak virusa će se, kako je naveo, sa velikom verovatnoćom desiti posebno sa dolaskom jeseni, a ovakvi ekscesi i otvaranja novih žarišta će možda biti i tokom leta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.