KOMS: Mladi sve manje veruju u demokratiju

Izvor: N1 televizija, 10.Avg.2018, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMS: Mladi sve manje veruju u demokratiju

U odnosu na 2017. godinu došlo je do značajnog pada procenta mladih koji veruju u demokratiju, dok 50 odsto smatra da Srbiju treba da vodi jak lider, izjavio je autor izveštaja Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije na predstavljanju izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

On je naveo podatak da ukupnu populaciju Srbije čini 17 odsto mladih od 15 do 30 godina, koji proporcionalno imaju svega četvoro predstavnika u Narodnoj skupštini, što ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na skoro nikakvu političku participaciju onih koji zastupaju interese mladih.

Prema rezultatima istraživanja, glavni problemi mladih su i dalje nezaposlenost, obrazovni sistem, ali ono što je nov podatak je problem bezbednosti mladih u Srbiji, rekao je Stojanović.

Sve više mladih gubi poverenje u političke partije smatrajući "da su svi isti i da ne zastupaju javni interes", na šta ukazuje i podatak da svaka treća mlada osoba ne glasa na izborima.

Mladi i dalje najviše poverenja imaju u vojsku, policiju, crkvu i Ministarstvo omladine i sporta, izjavio je Stojanović i istakao da je poraslo poverenje u Aleksandra Vučića i Anu Brnabić, ali ne i u institucije koje predstavljaju.

Prema njegovim rečima, u odnosu na 2017. godinu, i dalje je isti procenat mladih koji nisu za ulazak Srbije u Evropsku Uniju i on je veći u odnosu na one koji su za evrointegracije.

"Ispitanici su izjavili da ulazak Srbije u EU ne bi doneo ništa bolje našoj zemlji, čak su ubeđeni da bi se lošije živelo", naglasio je Stojanović.

On je dodao da je to je veoma kontradiktorno podatku da bi čak 63 odsto mladih otišlo iz Srbije baš u zemlje zapadne Evrope.

Iako je broj nezaposlenih opao u poslednjih pet godina, svaka treća osoba i dalje ne veruje, niti ima garanciju da će naći posao odmah nakon završetka studija i smatra da se i dalje do posla dolazi preko veze.

Krovna organizacija mladih Srbije je u okviru izveštaja dala niz preporuka kako da poboljša sistemski položaj mladih u Srbiji, međutim, na konferenciji je zaključeno da je potrebno uspostaviti potpunu saradnju i dijalog svih aktera koji zastupaju mlade.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Većina mladih planira da traži posao u inostranstvu

Izvor: RTS, 10.Avg.2018

Veliki broj mladih planira da posao traži u inostranstvu, čak 63 odsto, jer sumnjaju da će naći posao po završetku školovanja ili rade na poslovima izvan svoje struke, rezultat je istraživanja u okviru projekta "Glas mladih u demokratskim procesima", a koji realizuje Krovna organizacija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.