KOMITET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA IZNEO PREDLOG: Da li je ovo rešenje da se izbegne krvoproliće na putevima?

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMITET ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA IZNEO PREDLOG: Da li je ovo rešenje da se izbegne krvoproliće na putevima?

Danas su se desile dve teške nesreće na putevima u Srbiji

Uvođenjem inteligentnih transportnih sistema - ITS i postavljanjem meteo stanica kraj puteva smanjio bi se broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća poput jutrošnje na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. Božović je naveo da bi meteo stanice postavljene duž auto-puta i drugih puteva u Srbiji prikupljale podatke o vremenskim prilikama u svakom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da bi ih ''u realnom vremenu prenosile do operativnih centara''.

Odatle bi, kako je objasnio, preko portala koji se, takođe, postavljaju kraj saobraćajnica, vozačima prenošene informacije o stanju na putevima. Takvih portala za sada, kaže, ima na nekoliko tačaka na auto-putevima u Srbiji i dodaje da ih treba postaviti na mnogo više mesta.

- Tako bi vozačima, recimo, stizale poruke da nailaze na gustu maglu i da treba da promene brzinu kretanja ili da je na određenoj deonici zabranjen saobraćaj što znači da bi morali da zaustave vozilo dok magla ne prođe - rekao je Božović za TV Prvu.

Upitan šta vozači u Srbiji mogu da preduzmu dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj, Božović je naveo da ''gotovo da ništa ne mogu da urade'' jer je teško predvideti da li ćete upasti ugustu maglu.

- Ne možete unapred to da uočite, ođednom uđete u maglu i ne vidite dalje od 15 metara ispred sebe. Vozači različito reaguju, neki nastave da voze na slepo, drugi naglo koče i upravo u toj promeni brzine dolazi do sudara - naglasio je Božović.

On je savetovao vozačima da ukoliko se nađu u takvim situacijama upale sva četiri pokazivača pravca, uspore vozilo i pređu u zaustavnu traku.

- Kada zustave vozilo, treba da preskoče metalnu ogradu i postave sigurnosni trougao na određenoj udaljenosti iza automobila, ali pod uslovom da sve to mogu da urade na bezbedan način - kazao je Božović.

Na auto-putu kod Jagodine, jutros oko 7.20 časova došlo je do lančanih sudara, u oba smera, u kojima je život izgubilo sedam osoba. Medicinska pomoć ukazana je 27 osoba, od kojih je 17 zadržano na lečenju, saopštio je ranije MUP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.