KOLIKO ĆE KOŠTATI OKSFORDSKA VAKCINA? Cepivo namenjeno celom svetu, čak i najsiromašnijim zemljama

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Nov.2020, 09:26

KOLIKO ĆE KOŠTATI OKSFORDSKA VAKCINA? Cepivo namenjeno celom svetu, čak i najsiromašnijim zemljama

Direktor tima koji je pravio vakcinu u Oksfordu Endru Polard kaže da su napravili "vakcinu za svet".

Vakcina protiv korona virusa koju razvija univerzitet u Oksfordu u saradnji sa AstraZenekom biće za ceo svet, jer će koštati svega između tri i četiri dolara, preneo je britanski Telegraf.

- Oksfordska vakcina je vakcina za ceo svet. Dok su Fajzer i Moderna saopštili da su uspešno završili fazu tri testiranja, britanski tim je u startu naglasio da je njihov cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da njihov produkt treba da bude dostupan celoj planeti. Ne radi se samo o vakcini koja će moći da se transportuje i skladišti na normalnim temperaturama, već da bude dostupna svima - piše u tekstu Telegrafa.

Cilj koji su postavili naučnici iz Oksforda i AstraZeneka je da vakcina bude dostupna siromašnijim zemljama sveta, dodaje se u tekstu.

- Sa cenom od samo tri do četiri dolara po dozi, oksfordska vakcina je samo delić cene Fajzerove i Modernine vakcine, koja će se prodavati po cenama između 20 i 32 dolara, što je za mnoge zemlje u razvoju skupo - navodi Telegraf.

- Naš cilj je bio da vakcina bude dostupna svuda. Smatram da smo uspeli to da uradimo. Ovo su vrlo uzbudljiva vremena za ljudsko zdravlje - rekao je Polard.

Koliko vremena dnevno provodiš razgovarajući uživo sa roditeljima?

Choices Do pola sata

Oko sat vremena

Više od dva sata, a manje od četiri

Više od četiri sata

Hvala što ste glasali.

Pogledajte rezultate

Korona virus epidemija pandemija vakcina cepivo cena

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.