KOJA ĆE SE MERA ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE KOVIDA 19 PRVA UKINUTI? Dr Jovanović detaljno objasnila KODEKS PONAŠANJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2020, 16:00

KOJA ĆE SE MERA ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE KOVIDA 19 PRVA UKINUTI? Dr Jovanović detaljno objasnila KODEKS PONAŠANJA

Ona je rekla da će neke mere ostati na snazi sve do smirivanja situacije u svetu.

Trend opadanja broja novoregistrovanih pacijenata zaraženih koronavirusom se i dalje nastavlja. U poslednjih nekoliko dana je broj zaraženih sve bliži cifri 300. Koliko god brojke varirale, ipak ne postoji velika oscilacija u broju registrovanih svakoga dana.

Portal Srbija Danas.com je interesovalo koja je prva mera koju je doneo Krizni štab za suzbijanje koronavirusa biti ukinuta. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Na ovo pitanje je za naš portal odgovorila dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut".

Ona objasnila da, uprkos trendu opadanja broja zaraženih, kodeks ponašanja u Srbiji, ali i svuda u svetu, mora da bude nošenje maske, držanje fizičke distance i higijena ruku u prostora. Kako je objasnila, te mere će biti na snazi sve dok se ne stabilizuje epidemiološka situacija u svetu.

- Bez obzira na trend opadanja zaražavanja, odnosno opadanja pozitivnosti i smanjenja pritiska na Domove zdravlja i bolničke kapacitete, ne treba zaboraviti nikada da je novi koronavirus prisutan među nama. Takođe ne treba zaboraviti da i teritorije u koje će se odlaziti van naših granica poseduju ovu vrstu virusa - rekla je doktorka Jovanović.

- Ono što ne treba da zaboravimo su lične preventivne mere, dakle distanca - koja je ključna, maska - koja je takođe ključna, istovremeno higijena ruku i prostora i izbegavanje okupljanja. To će biti kodeks ponašanja u narednom periodu dok se situacija epidemiološki ne stabilizuje u svetu - rekla je dr Jovanović za portal Srbija Danas.com.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na virus korona testirano 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. U protekla 24 sata od korona virusa preminulo je osam osoba.

Na repiratoru se u ovom trenutku nalaze 162 osobe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.