KODEKS NAVIJAČA U SRBIJI: Među navijačkim grupama dolazi do sve žešćih i krvavijih obračuna, a EVO ZAŠTO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"KODEKS NAVIJAČA" U SRBIJI: Među navijačkim grupama dolazi do sve žešćih i krvavijih obračuna, a EVO ZAŠTO!

Kult navijanja na sportskim priredbama, čini se, jači je nego ikad, a opštepoznato je da je domaći huligani uživaju epitet "najluđih u Evropi", koji rado ističu na svakom koraku.

Koliko je značajno postojanje navijačkih grupa i podgrupa govori i činjenica da se oni često nazivaju "dvanaestim igračem."

Tinejdžer koji je prebijen u nedelju uveče još jedna je žrtva u nizu netrpeljivosti između dve grupe, u ovom slučaju "Nomada" i "Invalida Voždovac", koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je razbuktana još pre nekoliko godina kada je "Invalidima" ukradena zastava na jednom sportskom susretu.

Tuče nisu nikakva novost, a sam čin krađe zastave predstavlja najveće poniženje za navijačku grupu koja je ostala bez svog obeležja. Iako možda zvuči neverovatno, i među neobuzdanim huliganima postoje pravila i kodeksi koji se nikako ne smeju kršiti, a premda se razlikuju od grupe do grupe, suština im je zajednička.  Pipadnost nekoj navijačkoj grupi znači i obavezno poštovanje već utvrđenih nepisanih pravila. Pre svega, objašnjava naš izvor, da bi se pristupilo grupi, moraju se proći testovi, odnosno dokazivanja.

- Iako se pravila razlikuju, zajednička im se suština, potpuna odanost klubu, odnosno grupi. Neki od načina su učestvovanje u tučama, redovno dolaženje na stadion i navijanje to jest pevanje pesama, ali i krađe obeležja suparničkih grupa. Sve sa ciljem da se dokaže lojalnost - navodi dobro upućen izvor.

Pored paljenja zastave kao ponižavajućeg čina, tu je i okretanje navijačkih obeležja naopačke, nešto poput okretanja zastave u znak kapitulacije koje nas je kao neka vrsta trenda, pratilo kroz istoriju.

Još jedno u nizu pravila koje je svojstveno huliganima jeste odbijanje saradnje sa policijom.

- Sve i da navijač nakon tuče završi u bolnici, ukoliko je pravi huligan, nikada neće odati pripadnike suparničke grupe policiji. Jer, ma kolika bila netrpeljivost među njima, zajednički im je neprijatelj, a to je policija. Zbog toga često imamo slučajeve da navijači odbijaju saradnju sa organima reda, baš kao što to čine kriminalci - objašnjava dalje izvor.

Koliko je zastava važna pokazuje i običaj koji se primenjuje kada vođa grupe nastrada ili premine. Tada se zastava širi preko kovčega, kao što je to bio slučaj na sahrani Aleksandra Stankovića zvanog "Sale Mutavi", vođe Partizanovih navijača. Uz to, običaj je i da se na narednoj utakmici, u čast preminulom, ne pevaju navijačke pesme do minute koja obeležava i godine preminulog.

- Ako je na primer preminuli imao 25 godina, do 25. minuta utakmice neće se pevati navijačke pesme. Ovo se ne poštuje uvek, ponekad se samo minutom ćutanja oda počast, ali se često može sresti. Obavezno se i širi transparent sa porukom ili likom preminulog, takođe u njegovu čast - objašnjava izvor, dodajući da se može sresti i paljenje baklji koje se potom okrenu na dole.

Tu su i pravila koja nalažu da se navijač suparničkog kluba ni u kom slučaju neće napasti kada je u društvu devojke ili druge ženske osobe, da se mesto za zastavu na takozvanoj šipci odnosno ogradi koja tribinu odvaja od terene, zaslužuje, najčešće tučama.

Neretko imamo slučaj, kao što je to sa Partizanovim navijačima, da dolazi do stvaranja neprijateljskih podgrupa, različitih frakcija, iako svi navijaju za isti klub, a motivi takvih sukoba najčešće su obojeni profitom koji se ostvaruje kriminalnim radnjama, kao što je prodaja droge.

Na kraju valja podsetiti da su, pre svega Beograd, ali i ostali veći gradovi Srbije "premreženi" navijačkim grupama, koje su međusobno "podelile teritoriju" i da se tačno zna koji deo grada je "zona uticaja i delovanja" navijačke grupe koga kluba, ili podgrupe-frakcije određene grupe navijača. Tako najveći deo Zemuna drže "Taurunum bojsi", navijači Zemuna, Novi Beograd uglavnom drže dominantno navijači Partizana i Zvezde podeljeni su po blokovima, "Firma" je najpoznatija navijačka grupa u Novom Sadu, a podržava FK Vojvodinu, dok u Novom Pazaru podršku svom klubu daje grupa "Ekstremi", koja je izbila u prvi plan poslednjih godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.