KO SE ZARAZI DOBIJA OTKAZ: Sramotna poruka u supermarketu, zbog PRETNJI RADNICIMA reaguje inspekcija

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jul.2020, 13:48

KO SE ZARAZI DOBIJA OTKAZ: Sramotna poruka u supermarketu, zbog PRETNJI RADNICIMA reaguje inspekcija

U Savezu sindikata apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu kako bi zaštitili svoje i zdravlje stanovništva.

U jednom banjalučkom marketu osvanulo je upozorenje radnicima - ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave stigle su do sindikata i Republičkog inspektorata.

- Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz - ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Dodaje se da će napraviti izjave koje će svi potpisati, kako bi potvrdili da su upoznati sa upozorenjem.

Nezvanično, napisao ga je jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

- Obaveštenje koje je objavljeno na socijalnim mrežama nije zvanično obaveštenje, nije u skladu sa našom poslovnom politikom u vezi sa zaštitom i bezbednosti na radu tokom pandemije i nije potpisano od strane našeg vlasnika gospodina Ljube Simića. Pravovremeno smo preduzeli sve potrebne mere da zaštitimo svoje kupce i svoje zaposlene -  navedeno je u odgovoru iz uprave marketa.

U Savezu sindikata apeluju na radnike da koriste zaštitnu opremu kako bi zaštitili svoje i zdravlje stanovništva, ali naglašavaju da niko od radnika ne treba da potpisuje izjave kojima potvrđuju da su saglasni sa pretnjama napisanim u ovom obaveštenju.

Anonimna prijava stigla je i u Republički inspektorat u kojem navode da će tokom naredne sedmice izvršiti kontrolu, da li je neko od zaposlenih u pomenutom marketu dobio otkaz.

Ukoliko se utvrdi da nema direktnih povreda radničkih prava, pretnje iznesene u spornom upozorenju smatraju mobingom, što je, kako navode, nadležnost sudova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.