KO JE BIO KRISTOFER KOLUMBO? Kosti mu premeštali iz grobnice u grobnicu, a poreklo obavijeno velom tajne! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2021, 08:22

KO JE BIO KRISTOFER KOLUMBO? Kosti mu premeštali iz grobnice u grobnicu, a poreklo obavijeno velom tajne! (FOTO)

Reultati DNK analize pokazaće pravo poreklo velikog moreplovca i istraživača

Da li je Kristofer Kolumbo bio zaista iz Đenove, današnje Italije? Ili je bio Španac? Ili je, kao što sugerišu druge teorije bio Portugalac, možda Grk ili čak i Poljak?

Nepoznanica oko porekla poznatog istraživača mogla bi se rešiti za pet meseci jer su međunarodni naučnici u sredu otpočeli s analizom njegovih DNA ostataka, čime se nadaju identifikovati njegove korene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Zaključak analize očekuje se u oktobru.

O ranim godinama slavnog moreplovca iz 15. veka zna se malo. Važan napredak u stvaranju kompletnijeg profila istraživača koji je umro pre 515 godina učinjen je 2003. kada su DNK analize potvrdile su kosti pokopane u grobnici u seviljskoj katedrali zaista Kolumbove.

Ali nakon tog nalaza je grupa istraživača sa Univerziteta u Granadi, koja provodi istraživanja, zaustavila istragu. Razlog je bio što ondašnja tehnologija vezana za DNK nije bila precizna niti verodostojna te je zahtevala veliku količinu genetskog materijala.

Ali u međuvremenu je nauka napredovala velikim koracima. Hose Antonio Lorente, profesor medicinske forenzike sa Univerziteta u Granadi, kaže kako je došlo do "radikalnog poboljšanja" u DNK analizi pa je sada moguće analizirati jako male fragmente uzoraka.

- Primao sam na desetke agresivnih e-mejlova u kojima su me pitali zašto smo bili zaustavili istraživanja. Tražili su da otkrijem 'tajnu' Kolumbovog porekla - rekao je voditelj projekta Lorente na onlajn konferenciji za medije.

- Da smo bar još pre 16 godina to mogli da ustanovimo, ali tada nismo imali potrebnu tehnologiju. Nauka nije nauka ako ne ispunjava maksimalne potrebne uslove - dodao je.

Istraživači trenutno rade na četiri komadića Kolumbove kosti, sedam koštanih ostataka, na zubu njegovog sina Hernanda, a takođe i na desetak fragmenata kosti njegovog brata Dijega, koji su u lošem stanju.

Ti ostaci će biti poslani na genetičku identifikaciju u laboratorije u Rimu i Firenci u Italiji te u laboratorije u Meksiku i SAD-u premda se istraživanje koordinira iz Granade.

- Postupak rada će tako biti nezavisan. Neće biti povezanosti među tim laboratorijima kako bi se sačuvala objektivnost nalaza. Kada svi završimo s radom iznećemo na sto zaključke - objasnio je Lorente.

On lično veruje u opšte prihvaćenu teoriju prema kojoj je Kolumbo bio Đenovljanin, ali dodaje da je cilj projekta rešavanje nekih "zagonetki i kontradikcija" u istorijskoj priči i dobijanje "što je moguće veće količine informacija kako se više ne bi moglo raspravljati" o poreklu Kristofora Kolumba.

Kao uvod u taj posao, Univerzitet u Granadi je u sredu ugostio naučnike, što je Lorente nazvao "prvim svetskim sastankom Kolumbovih istraživača", koji su izneli razne teorije o njegovom poreklu.

Prekookeanska putovanja istraživača u ime španske monarhije od 1492. i 1504. godine otvorila su vrata evropskoj kolonizaciji Amerika, koje su Evropljani tada nazivali "Novim svetom".

Kolumbo je umro 20. maja 1506. te je bio pokopan u samostanu u španskom gradu Valjadolidu, iako je navodno tražio da bude sahranjen u Americi. Iz Valjadolida su mu ostaci premešteni prvo u Sevilju pa u Dominikansku Republiku, zatim na Kubu i na kraju ponovo vraćeni u Sevilju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.