KINA PONOVO NA UDARU KRITIKA: Problematična provincija opet glavna tema, Peking ovaj put morao da popusti

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2022, 21:47

KINA PONOVO NA UDARU KRITIKA: Problematična provincija opet glavna tema, Peking ovaj put morao da popusti

Vlasti donele novu odluku

Požar se dogodio u reginu Sinkjang, na zapadu Kine, u glavnom gradu provincije Urumčiju, mahom nastanjenom Ujgurima.

Posle demonatracija protiv drakonskih mera zatvaranja u okviru "nulte tolerancije na kovid-19", koje su bile na snazi više od tri meseca, vlasti u regionu Sinkijang na zapadu Kine otvorile su danas neke kvartove u glavnom gradu Urumčiju.

Pokazivanje javnog prkosa je dodatno podstaknuto gnevom građana zbog požara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u stambenom naselju u kojem je u petak, prema zvaničnim podacima, poginulo 10 ljudi jer je hitnim službama trebalo tri sata da ugase požar zbog kašnjenja koje mnogi pripisuju antiepidemijskim merama.

Tokom perioda zatvaranja Urumčija žiteljima nekih kvartova su vrata bila zatvorena lancima, rekao je za američku agenciju izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Mnogi u Urumčiju veruju da je takva taktika grube sile možda onemogućila neke od građana da pobegnu od požara kao i da je, kako smatraju, zvanični broj poginulih manji od stvarnog broja žrtava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.