Izvor: Medijski istraživački centar, 03.Jun.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KC: Zbog preporuke ombudsmana produžen rok za operacije

Klinički centar u Nišu ocenio je danas da će se zahvaljujući preporuci republičkog ombudsmana da se zaustavi primena ugovora o dopunskom radu u KC Niš, značajno produžiti rok prijema i operacija nad najtežim bolesnicima.
'Najteži pacijenti neće biti tretirani u roku od tri meseca, kako je to do sada bio slučaj već u januaru 2012. godine kada su zakazani tretmani', navodi se u saopštenju Kliničkog centra u Nišu.
Zaštitnik građana je utvrdio da se u KC Niš nepravilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << obavlja dopunski rad i da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje nezakonito zaključio ugovor sa tom institucijom, objavljeno je juče na sajtu ombudmsana (www.ombudsman.rs).
Niški KC navodi u saopštenju da od prvog maja ne postoje ugovori o dopunskom radu što će prema njihovoj oceni značajno produžiti rok prijema i operativnih zahvata nad pacijentima.
'Klinički centar Niš izražava zadovoljstvo što je zaštitnik građana u svom dopisu utvrdio „da pacijenti kojima su pružane zdravstvene usluge nisu pretrpeli nikakvu štetu, već suprotno“. Dopunski rad se odvija posle radnog vremena (posle 20 sati) i preko vikenda, a uveden je da bi se smanjile liste čekanja na pružanje zdravstvenih usluga u pojedinim klinikama gde su te liste bile formirane', navodi se u saopštenju.
KC Niš je ocenio da je jedina nesuglasica koja postoji oko dopunskog rada ta da tražena saglasnost o ispunjavanju uslova za dopunski rad nije stigla na adresu KC Niš, pa 'nije tačno da im je zabranjeno uvođenje dopunskog rada kao što su to naveli neki mediji'.
'KC Niš će vratiti novac Zavodu uplaćen za zdravstvene usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u dopunskom radu od 17. juna 2010. do dana dobijanja akta Ministarstva zdravlja kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi za dopunski rad', navodi se u tekstu koji je potpisao zaštitnik građana Saša Janković.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.