KATIBZADEH SVE POTVRDIO: Iranski teretnjak napadnut u Crvenom moru, Teheran povlači novi potez

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2021, 11:22

KATIBZADEH SVE POTVRDIO: Iranski teretnjak napadnut u Crvenom moru, Teheran povlači novi potez

Brod "Saviz" je godinama na meti kritika Saudijske Arabije

Ministarstvo spoljnih poslova Irana potvrilo je danas da je iranski teretnjak "Saviz" bio meta napada u vodama Crvenog mora.

- Juče ujutru se dogodila eksplozija nadomak obala Džibutija koja je izazvala manja oštećenja na brodu, ali nije bilo ljudskih žrtava. Reč je o civilnom brodu koji je usidren u ovim vodama sa zadatkom da zaštiti region od piratskih napada. Istraga je u toku - izjavio je predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh, prenosi Rojters.

, a eksperti UN i zapadnih zemalja tvrde da se brod koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka i da bi se pobunjenici Huti u Jemenu, bliski Teheranu, snabdevali oružjem, preneo je ranije AP.

BREAKING: Iranian state television acknowledges attack on Iranian ship in Red Sea believed to be a Revolutionary Guard base. https://t.co/L4q6pskZEo

— AP Middle East (@APMiddleEast) April 7, 2021

Iranska državna televizija prenosi da je u današnjem članku "Njujork tajmsa" citiran anonimni američki zvaničnik koji tvrdi da je Izrael upozorio SAD na ovaj napad, što izraelski zvaničnici negiraju.

Armija Saudijske Arabije je ranije komentarisala fotografije do kojih je došao AP, a na kojima se na palubi broda vide ljudi u kamuflažnim uniformama, kao i veliki broj antena koje vlasti u Rijadu komentarišu kao "neobične za komercijalni teretnjak" sugerišući da su sa broda vršeni elektronski nadzor i špijunaža.

To je potvrdio i vašingtonski Institut za bliskoistočnu politiku koji je "Saviz" nazvao "matičnim brodom" u regionu i bazom za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.