KAMPANJA DEMOKRATA U SAD SE SVE VIŠE ZAHUKTAVA I ZAOŠTRAVA: Ko će odneti glasove u Nevadi? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2020, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAMPANJA DEMOKRATA U SAD SE SVE VIŠE ZAHUKTAVA I ZAOŠTRAVA: Ko će odneti glasove u Nevadi? (VIDEO)

Demokratski predsednički kandidati pokušali su tokom vikenda da nadoknade izgubljeno vreme, neumorno vodeći kampanju po Nevadi gde su hiljade birača počele ranije da glasaju.

Berni Sanders je favorit. Ejmi Klobučar je nepoznanica, ali njena je kampanja u zamahu. A Džo Bajden očajnički treba nešto radikalno da promeni.

Čak i demokrate koji jako dobro poznaju situaciju u Nevadi oklevaju da daju bilo kakve prognoze uoči predizbora u subotu, nakon što su razlike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << među vodećim kandidatima u prve dve države bile tesne.

- Obično su kombinacija dosadašnjih izbornih rezultata i razumevanje lokalne dinamike dobar pokazatelj kako će se stvari odvijati. Ova trka je zaista neizvesna. Neki su ljudi u uzlaznom trendu, a neki silaznom - rekao je Mark Melman, iskusni stručnjak za ispitivanja javnog mnjenja iz Nevade.

Provevši većinu vremena poslednjih par meseci fokusirani na Ajovu i Nju Hepšir, demokratski predsednički kandidati pokušali su tokom vikenda da nadoknade izgubljeno vreme, neumorno vodeći kampanju po Nevadi gde su hiljade birača počele ranije da glasaju.

U još nejasnoj trci, bilo kakav neočekivan uspeh vodećim bi kandidatima mogao dati vetar u leđa na predizborima u Južnoj Karolini krajem meseca, a možda i, što je još važnije, na "superutorku" u martu, kada se predizbori održavaju u najvećem broju država istovremeno.

- Kao što svi znate, pobedili smo u Ajovi - rekao je Sanders na predizbornom skupu u subotu u jednoj srednjoj školi u predgrađu, pozdavljen burnim aplauzom.

- Pobedili smo i na predizborima u Nju Hempširu. S vašom pomoći, možemo pobediti ovde u Nevadi. Zajedno ćemo osvojiti demokratsku predsedničku nominaciju. I zajedno ćemo poraziti Trampa i transformisati ovu zemlju.

Sanders je u Ajovi dobio najveći broj glasova, ali je naposletku jednog delegata više od njega, 13, osvojio Pit Butidžidž. Neuobičajena neizvesnost u Nevadi rezultat je nekoliko fakotra, kažu lokalne demokrate. Nakon što je ostvario jako dobre rezultate u prve dve države, Sandersa pretežno smatraju favoritom u Nevadi zahvaljujući njegovoj odanoj biračkoj bazi, ali njegova pobeda nije sigurna.

Pit Butidžidž i Ejmi Klobučar, koji su mu u Nju Hempširu bili najbliži, kao i Sanders imaju slabu potporu među afroameričkim i latinoameričkim biračima, koji čine značajan deo biračkog tela u Nevadi. Pit Butidžidž je u Nju Hempširu osvojio devet delegata, kao i Sanders, ali s nešto manje glasova, a Klobučar je osvojila šest delegata.

S druge strane, kandidat koji je trebalo da dobije najveću potporu u tom biračkom telu, Džo Bajden, završio je na razočaravajućem četvrtom mjestu u Ajovi, odnosno na petom u Nju Hempširu. On na Nevadu, a posebno na Južnu Karolinu koja dolazi nakon nje, gleda kao na šanse da svojoj kampanji vrati zamah.

Neodlučni birači koji su odluku doneli u poslednji trenutak važno su obeležje demokratske trke za predsedničku nominaciju, koja je tek u začetku.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

BERNI SANDERS FAVORIT U NEVADI: Bajden i milijarder Blumberg neslavno prošli na debati (VIDEO)

Izvor: Kurir, 21.Feb.2020

NJUJORK - Američki milijarder Majkl Blumberg našao se na meti kritika tokom svoje prve demokratske predsedničke debate u Nevadi zbog rasističkih i mizoginih komentara i korišćenja velikog bogatstva za proboj u izbornoj trci.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.