KAKVU TO GVOZDENU ZVER PRAVE KINEZI? Nova podmornica će moći da pogodi bilo koju metu na teritoriji Amerike

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2021, 10:32

KAKVU TO "GVOZDENU ZVER" PRAVE KINEZI? Nova podmornica će moći da pogodi bilo koju metu na teritoriji Amerike

Ratna mornarica Kine raspolaže sa šest podmornica tipa 094 u različitim modifikacijama

Nova strateška nuklearna podmornica Narodnooslobodilačke vojske Kine može nositi raketu koja je sposobna da pogodi mete na celoj teritoriji SAD, piše "South China Morning Post", pozivajući se na vojne izvore.

U pitanju je podmornica projekta 094A "Džin", koja je bila predstavljena 30. aprila u čast 72. godišnjice formiranja Ratne mornarice kineske vojske. Ona može da nosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najnovije interkontinentalne rakete na čvrsto gorivo JL-3, dometa većeg od 10.000 kilometara (po nekim ocenama, čak i 12.000 kilometara).

- Podmornica 094A je modernizovana verzija podmornice tipa 094. Tokom njene izgradnje bio je rešen ključni problem, vezan za buku, poboljšanjem hidrokinetičkog i turbulentnog sistema. To joj je omogućilo da nosi snažnije rakete JL-3 - citira list jednog od sagovornika.

Po njegovim rečima, pre modernizacije, podmornica ovog tipa je bila naoružana manje moćnom raketom JL-2 koja je mogla da pogodi mete samo u severoistočnom delu SAD. Prema ocenama eksperata, raketa JL-3, kao i njene prethodnice, mogu nositi nekoliko bojevih glava sa nuklearnim punjenjem.

U ovom trenutku, i planira da izgradi još dve raketne podmornice ovog tipa koje će zameniti zastarele brodove klase 092. Mediji pišu da Kina planira da izgradi podmornice novog tipa, projekta 096 koje će, kako se pretpostavlja, biti predate floti sredinom ove decenije i koje će biti naoružane raketama JL-3.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.