KAKO SPREČITI TROVANJE MALOLETNIKA ALKOHOLOM? Prodaja alkoholnih pića deci je ZABRANJENA, evo kolika KAZNA sledi za kršenje zakona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 11:37

KAKO SPREČITI TROVANJE MALOLETNIKA ALKOHOLOM? Prodaja alkoholnih pića deci je ZABRANJENA, evo kolika KAZNA sledi za kršenje zakona!

Maloletnici ne mogu da se kazne, ali mogu oni koji im prodaju alkoholna pića

Grupa od 16 maloletnika, od kojih 9 u besvesnom stanju primljena je sinoć na toksikologiju Vojnomedicinske akademije (VMA). Sumnja se da su se otrovali alkoholom, ta vest još nije potvrđena, a ono što je sigurno, jeste da ugostitelji koji su im služili piće mogu da očekuju čestitku u vidu novčane kazne.

Kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uključujući i pivo, licima mlađim od 18 godina života, iznosi do 2.000.000,00 dinara.

- Usluživanje alkoholnih pića maloletnim licima u ugostiteljskim objektima kontroliše turistička inspekcija, a prodaju alkoholnih pića u prodavnicama tržišna inspekcija - objasnili su prošlog meseca u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Napominju da je članom 24. Zakona o Zaštiti potrošača propisana zabrana prodaje, usluživanja i poklanjanje alkoholnih pića, uključujući pivo, licima mlađim od 18 godina života.

- Ni turistička ni tržišna inspekcija nemaju ovlašćenja da kažnjavaju maloletna lica koja kupe ili konzumiraju alkoholna pića - istakli su ranije iz Ministarstva.

Istim članom obezbeđuje se zaštita maloletnih lica kao posebno osetljive kategorije potrošača i sankcije se izriču privrednim subjektima koji licu mlađem od 18 godina prodaju, poklone ili usluže alkoholno piće, uključujući i pivo.

- Članom 160. Zakona propisana kazna za pravno lice koje prodaje, uslužuje i poklanja alkoholna pića, uključujući i pivo licima mlađim od 18 godina života iznosi od 300.000,00 do 2.000.000,00 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu kazna je u rasponu od 50.000,00 do 150.000,00, a za preduzetnika od 50.000,00 do 500.000,00 dinara - izjavili su iz Ministarstva.

Paradoks je što je zabranjena prodaja alkohola maloletnicima, ali je zabranjeno i njihovo legitimisanje. Ugostitelji im po nekom nepisanom pravilu mogu tražiti ličnu kartu, ako im ne daju, samo mogu da ih zamole da napuste lokal.

- Tačno je da ugostitelj, odnosno trgovac, nema prava da legitimiše potrošače, ali, kao što je propisano članom 24. stav 2. Zakona o zaštiti potrošača, nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće dok mu potrošač ne omogući uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - objasnili su nam iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Grupa maloletnika koji su noćas sa Ade Ciganlije, prevezeni na VMA, puštena je jutros kućama. Ona su, nakon potpunog treženjanja, iz ove zdravstvene ustanove puštena jutros oko 5 sati.

Za jednog od njih se sumnjalo da je nestao, tačnije da se utopio, ali su ga na sreću policajci pronašli živog. I on je prevezen na VMA.

Istraga je u toku, i utvrđuje se ko je i šta davao maloletnicima da konzumiraju.

Neviđenu frku digao je pre mesec dana jedan otac čiji se sin od 16 godina napio u jednom kafiću da mu je pozlilo. Za to što je njegov sin konzumirao alkohol, on je okrivio ugostitelje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.