KAKO OSTATI BEZBEDAN PRI SEČI DRVEĆA ZA ZIMU: Koliko je opasan posao drvoseče Prošlo mu je drvo dva centimetra od glave

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2021, 00:28

KAKO OSTATI BEZBEDAN PRI SEČI DRVEĆA ZA ZIMU: Koliko je opasan posao drvoseče "Prošlo mu je drvo dva centimetra od glave"

Jedan muškarac (58) poginuo je kod Požege dok je sekao drva za predstojeću zimu.

Tragedija se dogodila kada je stablo palo i udarilo čoveka koji je od zadobijenih povreda preminuo na licu mesta. I ova vest nije jedina, jer je pre nešto više od 20 dana takođe poginuo 37 godišnji muškarac u seči drva u selu Gornji Stupanj kod Aleksandrovca.

Prema poslednjim podacima, trećina domaćinstava u Srbiji se greje na drva. Ljudi koji seku drva kažu da je odlazak u šumu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poput odlaska u rudnik. I da se nikad ne zna da li će nešto krenuti po zlu.

Zoran Janković iz udruženja Eko-pančevački rit, 10 godina je bio profesionalni drvoseča i navodi da je reč o teškom poslu.

- Posao je teži od rudarskog posla. I dan danas osećam bolove u kostima. Drvoseči treba dati beneficirani radni staž jer je rizičan posao. Najbitnije da obezbedi tzv. "radni sto". Seča stabala je normirana i kada vam kažu da nasečete 15 metara... Ko će da gleda grane... Svaka grana može da ga povredi - kazao je Janković za TV Prva.

Većina ne poštuju vetrove, kazao je on i naveo da je uvek prekidao seču ukoliko bi primetio da su takvi vetroviti uslovi u pitanju.

- Stajao sam pored profesionalnca, obarao je drvo, prečnika 70 centimetara i kada je počeo da obara... u momentu je vetar okrenuo drvo i prošlo je dva centimetra od njegove glave - naveo je on i rekao da je srećom preživeo.

On je istakao da se seča često odvija uz alkohol, što nije dobro.

Janković je, takođe, istakao da je obavezno nositi Prvu pomoć, ali je naveo da većina drvoseča to ne čini.

Nebojša, drvoseča iz Dulena, tri decenije se bavi ovim poslom i navodi za TV Prva naveo je da je bitno da ima stabilnu odeću i da se proveri teren.

- Najbitniji je usek. Kada uđeš u drvo, treba predvideti kuda grane idu... Najopasnije su grane - istakao je Nebojša i kazao da je jednom prilikom zadobio tešku povredu glave pošto je zadobio udarac od grane prilikom obaranja stabla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.