KAKO JE VUČIĆEVA POLITIKA DOPRINELA REŠAVANJU MAKEDONSKOG RASKOLA? Incijativa Otvoreni Balkan ključni politički manevar

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2022, 08:48

KAKO JE VUČIĆEVA POLITIKA DOPRINELA REŠAVANJU MAKEDONSKOG RASKOLA? Incijativa "Otvoreni Balkan" ključni politički manevar

Crkveni raskol je trajao 60 godina.

Iznenađenje za sve je bio trenutak kada je patrijarh i Sionod Vaseljenske patrijaršije doneo odluku o prihvatanju tzv. Makedonske (Ohridske) arhiepiskopije u okrilje pravoslavnog sveta. Raskol Srpske pravoslavne Crkve i Makedonske Crkve, Ohridske arhiepiskopije, trajao je od šezdesetih godina dvadesetog veka rešen je veoma mirnim i konstruktivnim dijalogom.

Prvenstveno doprinosom patrijarha srpskog Porfirija sa sinodom SPC u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sremskim Karlovcima doneo je finalnu odluku o prihvatanju makedonske braće u crkveno jedinstvo što je kulminiralo "liturgijom pomirenja" u hramu Svetog Save.

Takođe Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, na zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC), priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u utorak (24. maja) govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaveštene sve ostale pravoslavne kanonske crkve. Liturgija na kojoj je objavljeno priznanje autokefalnosti je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija.

Со претседателот на Република Србија, @avucic на кратка средба во Давос заеднички ја поздравивме одлуката на СПЦ за прифаќање на автокефалноста на МПЦ - ОА, како чекор во вистинска насока. pic.twitter.com/2fFHjrTXYp

— Stevo Pendarovski (@SPendarovski) May 24, 2022

Politika predsednika Srbije Aleksandar Vučića tokom proteklih godina je inkluzivna i otovorena ka našem regionu i našim komšijama. 

Jačanje prisustva Srbije u svim diplomatskim, regionalnim i ekonomskim oblastima Balkana je primećeno je u proteklom periodu. 

Jedna od država sa kojom je Srbija razvila veoma bliske i intezivne odnose jeste Severna Makedonija.

Prvenstveno tokom korone poslato je neizmerna količina pomoći u vidu medicinske opreme, a kasnije i vakcina, koje je Beograd uspešno i rapidno nabavljao omogućavajući brzu vakcijnaciju (u jednom trenutku čak i drugi u Evropi).

Nakon toga nestašice žita, namernica opet je podstaklo Skoplje da se okrene Beogradu - gde je Beograd izašao u susret. 

Kulminacija saradnje formirala se u incijativi "Otvoreni Balkan" u koju se uključili Srbija, Severna Makedonija i Albanija. 

Kroz samu incijativu u koju su bile pozvane i ostale države Zapadnog Balkana, Beograd, Skoplje i Tirana žele da stvore jedinstven sistem saradnje na ugledu na EU .

Srpska Pravoslavna Crkva je tokom vekova imala veoma bitnu ulogu u drštvenom, političkom i duhovnom životu srpskog naroda.

U današnjici koja je ispunjena ratom u Ukrajini, velikim pritiscima na Srbiju i traženjem priznavanja nezavisnosti Kosova, SPC dolazi ponovo kao pomiritelj i ujedinitelj.

Incijativom predsednika saradnja Srbije i Severne Makedonije napreduje rapidno, a doprinosom patrijarha i SPC ona je poprimila drugačiji - dublji i prisniji odnos.

Jer sada pored zajedičkog ekonomskog i diplomatskog razvoja, dve države stvorile su duhovno jedinstvo za budućnost i mir Balkana. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.