KAKO DOLIKUJE: Kuči priredili spektakularan doček mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju! TROBOJKA DUGA 70 METARA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 15:34

KAKO DOLIKUJE: Kuči priredili spektakularan doček mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju! TROBOJKA DUGA 70 METARA (FOTO)

Mitropolit Amfilohije kazao je da se današnji praznika Spasovdan ne zove tako slučajno jer sve što je Bog rekao od Adama i Eve do svetih proroka i što je Gospod govorio svetim mučenicima je bila priprema javljanja njega kao Spasitelja i spasenja čoveka i sveta.

Mošti Svetog Arsenija, naslednika Svetog Save prvi put nakon 164 godine stigle su Kuči. Svetu liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Kuči su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dočekali mitropolita Amfilohija i episkopa Joanikija velikom trobojkom dugačkom preko 70 metara.

On se posebno osvrnuo na današnji događaj jer su u Kuči po prvi put nakon 164 godine iz manastira Ždrebaonik stigle mošti Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog i naslednika Svetog Save.

Mitropolit je podsetio da je Sveti Sava ostavio kao svoga zamenika u Žiči svetog oca Arsenija izabravši ga između svih ostalih monaha.

- Sveti Arsenije je zaista nastavio delo Svetog Save u našem narodu - kazao je Amfilohije i takođe podsetio da je on i prvi koji je preneo sedište arhiepiskopije Žičke i tako započeo Pećku patrijaršiju.

- Godine 1266. se upokojio i bio episkop 30 godina. Čudesa su se događala na njegovim moštima. Ostalo je predanje da je na njegov ćivot pčela napravila pčelinjak - kazao je mitropolit.

Govoreći o tome kako su mošti svetog Arsenija kroz vekove često bile premeštane na prostoru Srbije i Crne Gore, mitropolit je podsetio i da su između ostalog takođe bile i u Kučima na Medunu do 1856.

 Velika tragedija i pohara Kuča koja se dogodila bila je i pohara moštiju Svetoga Arsenija - kazao je mitropolit, i dodao da su one nakon toga prenete u manastir Ždrebaonik u Bjelopavlićima.

- Daj Bože da od Kuča nauče svi Crnogorci i da se ponovo svi uputimo pravim putem kojim su naši preci išli kroz vekove. I da Sveti Arsenije pomiri Kuče posle pohare 1856. godine sa ostalima Crnogorcima - kazao je mitropolit Amfilohije.

On je dodao da se danas nažalost preko onih koji vladaju Crnom Gorom povampiruje duh bogoubilački i bratoubilački.

- Oni koji poriču Svetoga Savu poriču i Svetoga Arsenija. Oni obezboženi i obeskorenjeni pokušavaju da stvaraju satanske zajednice. Da grade budućnost na raskolima, poharama i mržnji, a ne na isceljenju zloga i opakoga duha - upozorio je Amfilohije, i kazao da će se mošti vratiti u Ždrebaonik, a da će prethodno biti kratko i u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Na kraju besede on je zaključio da je dolazak Svetoga Arsenija od ogromnog značaja i za Kuče, ali i za sve nas.

- Neka gospod Blagoslovi Kuče - kazao je mitropolit.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.