KAD SE ODMOR PRETVORI U TRAGEDIJU... Egipat zavijen u CRNO - nekada omiljeno letovalište Srba postaje PRAVA NOĆNA MORA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 04:33

KAD SE ODMOR PRETVORI U TRAGEDIJU... Egipat zavijen u CRNO - nekada omiljeno letovalište Srba postaje PRAVA NOĆNA MORA

Ovo su razlozi zbog kojih ne treba otići u Egipat na letovanje.

Crni jul mesec u Egiptu. Pod ovim nazivom ćemo pamtiti ovogodišnje letovanje na nekim od plaža Crvenog mora. Naime, od prošle nedelje mediji ne prestaju da pišu i prenose tragična dešavanja iz jednog od omiljenih letovališta srpskih turista.

Ajkula u Hargadi odnela dva života

Crni niz tragedija je, podsetimo, počeo od momenta kada se pročulo za vest da su dve žene, jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za drugom, poginule u napadu ajkule u mestu Sal Hašiš u blizini Hurgade, što je kasnije i zvanično potvrdilo i saopštilo egipatsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, i potvrdilo spekulacije koje su se pojavile na društvenim mrežama.

- Žene su napadnute dok su plivale - objavili su iz Ministarstva na Fejsbuku. Podsetimo, u toj objavi nisu objavljeni identiteti tragično preminulih žena.

Guverner Crvenomorske oblasti Amr Hanafi naredio je odmah zatvaranje svih plaža u ovoj oblasti na tri dana kako bi se ispitali svi uzročnici ovog stravičnog događaja.

Odmah nakon donošenja ove mere, pojavili su se snimci plaža u Hurgadi na kojima se moglo videti da je mesto potpuno pusto, bez ijednog jedinog turiste koji su u strahu i nervozi bili primorani da sede u svojim smeštajima, dok se celokupan slučaj ne ispita do detalja. Kako se nezvanično saznaje na društvenim mrežama i komentarima, shodno tome da je jednu ženu ajkula napala u blizini pontona, a drugu nešto dalje, turisti se nisu usuđivali da tih dana posete bilo koji plažu u okolini.

pic.twitter.com/MIRnZc9huA

— Kalabaster (@KalabasterJak) July 3, 2022

Incidenti napada ajkula u egipatskom Crvenom moru, pored ovogodišnjeg, u javnosti je ostao zapamćen i napad u kom su poginuli 12-godišnji ukrajinski dečak i egipatski turistički vodič u Ras Mohamedu, od kojih su obojici morali da amputiraju udove nakon brutalnog incident.

Da nesrećama u Egiptu ovde nije kraj potvrdila je još jedna loša vest, naime, danas je dečak (6) iz Italije preminuo u egipatskom letovalištu nakon što je dobio stomačni virus zbog kojeg je stalno povraćao.

Kako tamošnji mediji prenose, otac dečaka Antonio Mirabile (46) i njegova trudna supruga Rosalia Manosperti bili su na odmoru sa svojim sinom u Šarm el Šeiku u Egiptu, kada se mališan razboleo.

Brat Rosalie Roberto Manosperti rekao je za La Stampu da su dečak i njegov otac bili najgore pogođeni, dok je majka imala blaže simptome.

Kako dalje objašnjava, prvo su mislili da imaju problema sa stomakom zbog vode iz bazena koju su progutali, ali kako simptomi nisu prestajali, otišli su kod lekara gde su im date tablete od kojih im nije bilo bolje.

- Stalno su povraćali. Otišli su 26. juna i trebalo je da ostanu u Egiptu dve nedelje. Mesecima su planirali odmor - rekao je on i dodaje da ni posle odlaska kod lekara simptomi povraćanja nisu prestajali ni danima kasnije, nakon ćega su pozvali Hitnu pomoć.

Doktori su sat vremena pokušavali reanimaciju, ali nisu mogli da spasu dečaka.

Njegov otac je primljen u bolnicu sa "simptomima početka otkazivanja bubrega" i sada se nalazi na intenzivnoj nezi, rekao je.

- Ne vidimo nikakav izlaz iz ove noćne more, želimo da zajedno prolazimo kroz tugu u našem domu u Italiji, ali ne znamo kako to da uradimo - dodao je on.

Prema poslednjim podacima, pored dečaka poginule su žene iz Austrije i Rumunije.

Stručnjaci pretpostavljaju da je oskudan izbor hrane, ali i njen kvalitet posledica rata u Ukrajini, otuda i sve lošija proizvodnja i sve više slučajeva poput ovog tragičnog u kom je stradao dečak (6) iz Italije - trovanje hranom.

Naime, u Egiptu su rizici od rata u Ukrajini bili unapred jasni. Ta zemlja ima vrlo veliko, vrlo siromašno stanovništvo koje preživljava zahvaljujući tome što je cena hleba niža od troškova njegove proizvodnje.

Ona uvozi 13 miliona tona pšenice godišnje, većina te pšenice uvozi se iz Rusije i Ukrajine, doprema se preko Mediterana u luke Aleksandrije i Damijete, a odatle se prevozi u mlinove u delti Nila ili severno od Kaira.

U prvim nedeljama rata, cena hleba u privatnim pekarama porasla je za 50 odsto, te je Vlada je uvela ograničenje cena, ali rast cene pšenice je već postao preveliko opterećenje za državnu kasu. Egipatska funta je izgubila 15 odsto svoje vrednosti. Samo u martu vlada je više puta morala da podigne cenu za prolaz kroz Suecki kanal. Dvadeset trećeg marta Egipat je zatražio pomoć od MMF-a zbog nedostka osnovnih životnih namirnica.

Pored osnovnih životnih namirnica, u aprilu je vlada podigla cenu benzina, što je poslednje u nizu poskupljenja koja MMF podstiče od 2016. godine, pa, ukoliko idete kolima na ovu destinaciju, pripremite se za visoke cene goriva.

Osam osoba je poginulo, a 44 je povređeno u saobraćajnoj nesreći u blizini egipatske južne provincije Asuan, javila je danas državna novinska agencija MENA.

Kako se navodi u izveštaju agencije, nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima kada se putnički autobus sudario sa kamionom, na autoputu koji povezuje Asuan sa Abu Simbelom, sedištem drevnih hramova Ramzesa II, preneo je AP.

Dodaje se da je ekipa hitne pomoći požurila na lice mesta da prenese tela nastradalih i da ranjene prebaci u glavnu bolnicu u provinciji.

Svake godine smrtonosne saobraćajne nesreće odnesu hiljade života u Egiptu, koji ima lošu bezbednost u saobraćaju.

Nesreće i sudari uglavnom nastaju zbog loših puteva ili lošeg sprovođenja zakona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.