KAD JE PALA RAKETA SPEJS EKS, TO SU VAM BILE ZVEZDE PADALICE U Pekingu kipte od besa, odgovorili su na provokacije SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2021, 15:07

"KAD JE PALA RAKETA SPEJS EKS, TO SU VAM BILE ZVEZDE PADALICE" U Pekingu kipte od besa, odgovorili su na provokacije SAD

Odmah su reagovali

Kina je danas kritikovala komentare NASA u kojima se Peking optužuje da "nije ispunio odgovarajuće standarde" u vezi sa svemirskim otpadom, podsećajući SAD na "romantično" medijsko izveštavanje o raketi "Spejs Eks" koja je u martu pala na jednu farmu.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je, na redovnoj konferenciji za novinare, odbacila komentar NASA da Kina ne ispunjava svoju dužnost da "odgovorno i transparentno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << deluje u svemiru", prenosi RT.

Portparolka je izjavila da je Peking nezadovoljan dvostrukim standardima u izveštavanju o istraživanju svemira, ukazujući na histeriju oko potencijalne štete izazvane ponovnim ulaskom kineske rakete "Long March 5B" u Zemljinu atmosferu tokom vikenda.

- Takođe želim da kažem da neki američki mediji i neki ljudi očigledno imaju dvostruke standarde po ovom pitanju. Svi se možemo prisetiti da su, u martu ove godine, kada je raketa u SAD pala na farmu, američki mediji koristili romantične reči poput "zvezde padalice koje osvetljavaju noćno nebo" i "blistav svetlosni šou - izjavila je portparolka.

Hua je, komentare SAD i još nekih zapadnih zemalja iznete u proteklih nekoliko dana u vezi sa ponovnim ulaskom kineske rakete u atmosferu Zemlje, okarakterisala kao preterivanje, dodajući da raketa nije nanela štetu tokom ponovnog ulaska u atmosferu planete.

Komentari portparolke su usledili nakon što je Bil Nelson, šef NASA, izjavio da Kina ne ispunjava odgovorajuće standarde u pogledu njenog svemirskog otpada.

Kineski mediji su javili juče da su ostaci najveće kineske rakete pali u Indijski okean, pri čemu je najveći deo njenih komponenti uništen prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.