Južna Koreja ne odustaje od nuklearnog naoružanja; Severna Koreja lansirala

Izvor: B92, 17.Avg.2022, 07:54

Južna Koreja ne odustaje od nuklearnog naoružanja; Severna Koreja lansirala

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jol sopštio je danas da Seul ne planira sopstveno nuklearno odvraćanje, suočen sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje,

On je pozvao je Pjongjang da se vrati dijalogu i denuklearizaciji koju bi pratile ekonomske koristi, prenosi AP.

Jun je na konferenciji za novinare rekao da Južna Koreja ne želi političke promene u Severnoj Koreji koje bi bile nametnute silom i pozvao je na diplomatiju u cilju izgradnje održivog mira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između dve države, u trenutku kada postoje tenzije oko ubrzanog programa naoružavanja Pjongjanga.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je predložio "hrabri" paket ekonomske pomoći Severnoj Koreji ako odustane od svog programa nuklearnog oružja, i izbegao da pritom oštro kritikuje Pjongjang koji je zapretio "smrtonosnom" odmazdom zbog izbijanja kovida-19, za koju je okrivio Seul.

Tenzije bi mogle dodatno da porastu sledeće nedelje pošto SAD i Južna Koreja započinju svoju najveću združenu vojnu vežbu poslednjih godina sa ciljem suprotstavljanja pretnji Severne Koreje, koja takve manevre naziva probom invazije i često na njih odgovara raketnim testovima ili drugim provokacijama, navodi AP.

Severna Koreja je danas najverovatnije probno ispalila dve krstareće rakete ka Žutom moru, saopštio je južnokorejski vojni zvaničnik, a prenosi Jonhap.

Lansiranje je došlo u trenutku kada je južnokorejski predsednik Jun Suk-jol održao konferenciju za novinare povodom obeležavanja 100. dana od preuzimanja dužnosti i nakon što je u svom govoru dva dana ranije izložio detalje "hrabre inicijative", koja bi trebalo da pomogne Pjongjangu da poboljša svoju ekonomiju, u slučaju da preduzme korake ka denuklearizaciji.

Potez Severne Koreje usledio je i dan nakon što su južnokorejske i američke vojne trupe započele preliminarne vežbe, neposredno uoči početka svojih godišnjih kombinovanih manevara pod nazivom "Ulči fridom šild", a koje će se pratiti i četvordonevni program obuke civilne odbrane u Južnoj Koreji.

Dok je Pjongjangu zabranjeno lansiranje pomoću tehnologije balističkih raketa prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN, ovakvo ispaljivanje krstareće rakete nije njihovo kršenje, navodi Jonhap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Južna Koreja ne planira sopstveno nuklearno oružje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2022

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jol sopštio je danas da Seul ne planira sopstveno nuklearno odvraćanje, suočen sa rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje, i pozvao je Pjongjang da se vrati dijalogu i denuklearizaciji koju bi pratile ekonomske koristi, prenosi AP...Jun je na konferenciji za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.