Jugoistočna Evropa reaguje u cilju unapređivanja kontrole kvaliteta hrane

Izvor: Southeast European Times, 26.Feb.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoistočna Evropa reaguje u cilju unapređivanja kontrole kvaliteta hrane

Nakon što je region pogodio skandal oko zaraženog mleka, Evropska komisija je predložila nova pravila.

26/02/2013

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 26.2.2013.

Inspektori za hranu u Bosni i Hercegovini (BiH) potvrdili su da je uništeno preko 20 tona mleka uvezenog iz Hrvatske u kojem se nalazila karcinogena supstanca aflatoksin.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Veterinarska kancelarija BiH zabranili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << su uvoz mleka hrvatskih kompanija Dukat i Vindija nakon što je pronađena ta supstanca.

Reagujući na taj i druge incidente, Evropska komisija je predložila 20 mera sa namerom da se unaprede bezbednost potrošačkih proizvoda i nadzor tržišta svih neprehrambenih proizvoda. Među odredbama je bolja koordinacija kontrolnih tela na granicama EU kako bi se osiguralo da zemlje razmenjuju informacije o odobrenim proizvodima.

Ako Evropski parlament prihvati nova pravila, proizvođači će na ambalaži potrošačkih proizvoda morati da preciziraju zemlju porekla, ime kompanije i adresu.

„Inspektorima je naloženo da sprovode stroge kontrole svih mlečnih proizvoda iz Hrvatske i možemo da kažemo da će se kontrole nastaviti“, rekla je za SETimesportparolka Uprave Republike Srpske za inspekcijske poslove Duška Makivić.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede izvestilo je da su detektovani nivoi aflatoksina nešto veći od onih dozvoljenih u zemlji i u EU, dodajući da je zaraženo mleko predstavljalo izolovan slučaj.

„Pronađeni nivoi aflatoksina u proizvodima povučenim sa rafova 8. februara samo su neznatno veći od striktno propisanih standarda EU“, navodi se u saopštenju ministarstva prosleđenom SETimesu i dodaje da samo dugoročna konzumacija mleka u „neuobičajeno velikim količinama“ može da se odrazi na zdravlje.

Vlasti nisu utvrdile izvor povećanog nivoa aflatoksina u hrvatskom mleku. Među mogućim uzrocima su stočna hrana ili proces pakovanja.

Srpska ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović saopštila je u petak (22. februara) da su svi sumnjivi mlečni proizvodi uklonjeni sa polica, te da je mleko u prodavnicama sigurno. Zvaničnici u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori obavljaju duplu proveru prehrambenih proizvoda kako bi utvrdili da li su kontaminirani.

Zemlje regiona i EU svesne su značaja kontrole hrane koja se prevozi preko granica.

Skandal je izbio i u Engleskoj 12. februara, kada je u pakovanjima lazanja pronađeno konjsko meso. Posle spekulacija da je meso došlo iz Rumunije, ustanovljeno je da je zapravo došlo iz Francuske.

„Rumunija je u potpunosti sprovela, poštuje i primenjuje evropske zakone vezane za klanje i izvoz mesa“, rekao je za SETimeslider rumunske Asocijacije proizvođača mesa Sorin Minea.

„Nepoštovanje ovih vrlo striktnih pravila praćeno je vrlo visokim rizikom, preciznije prekidom unutarevropskog izvoza na više godina, što je situacija koju ne možemo da dozvolimo. To je prvi od razloga zbog kojih upravo i prolazimo oštre kontrole. Znamo da u svakom trenutku možemo da imamo kontrolu evropskih agencija.“

Dopisnici SETimesa Pol Čočoju iz Bukurešta i Kruno Kartuš iz Zagreba doprineli su ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.