Jovanović: Prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti

Izvor: RTS, 20.Sep.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti

Izbor Kine da Srbija bude centar za njeno plasiranje po Evropi pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, kaže za RTS Vladislav Jovanović.
Nekadašnji ministar i ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su odlični odnosi sa Kinom i njihova još bolja perspektiva rezultat srpske politike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razvijanja dobrih odnosa sa svima koji imaju dobre namere prema Srbiji.

Stepen spremnosti Kine da sarađuje sa Srbijom je takav da je omogućio da se u saradnju krene silovito, primećuje Jovanović.
Smatra da tu politiku treba čuvati uprkos pritiscima iz raznih pravaca, a da je alternativa tome vazalstvo.
Srbija se sada reafirmiše kao zemlja koja može da vodi takvu politiku, kaže Jovanović.
Komentarišući sve glasnije negodovanje EU zbog toga što, kako kažu, Kina ekonomskim i političkim uticajem želi da podeli Evropu, Jovanović objašnjava da velike sile uvek sumnjičavo gledaju na poteze drugih.
Ukazuje da je Kina novonastajuća sila i da je to razlog za njihova strahovanja.
Kaže da izbor Kine da Srbija bude centar za njeno plasiranje na kontinentu može da izazove ljubomoru kod suseda i strah kod onih koji ne žele da se ona etablira u Evropi.
To pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, pod uslovom da Srbija bude sposobna da to iskoristi, napominje Jovanović.
Kada je reč o investicijama, Jovanović ocenjuje da se Kina do sada afirmisala kao zemlja koja drži svoju reč.
Sa nacionalnog stanovišta, kako smatra, bolje je da je Srbija sačuvala RTB "Bor" za sebe, ali dodaje da za to nije bila kadra i da nema sredstava.
Zato je i ustupanje "Železare" Kini, koja nema ofanzivne namere, najsrećnije rešenje u skoro izgubljenoj situaciji, zaključuje Jovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2018

Izbor Kine da Srbija bude centar za njeno plasiranje po Evropi pre svega donosi prestiž i priznanje srpskoj politici nezavisnosti i brojne ekonomske koristi, kaže Vladislav Jovanović, nekadašnji ministar i ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama...On je danas za RTS rekao da su odlični odnosi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.