Još jedna zemlja uvodi sankcije Lukašenku

Izvor: B92, 24.Sep.2020, 18:24

Još jedna zemlja uvodi sankcije Lukašenku

Velika Britanija priprema sankcije zbog kršenja ljudskih prava u Belorusiji, najavio je ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Kako prenosi Skaj njuz, on je u Donjem domu rekao da lider Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je položio zakletvu ove nedelje na tajnoj inauguraciji, ima nedostatak legitimiteta.

Rab je kazao da Velika Britanija ne priznaje rezultate "nameštenih izbora" i osuđuje nasilništvo nad demonstrantima u Belorusiji.

Rab je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, imajući u vidu "lažnu inauguraciju" beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka - koji je, po zvaničnim rezultatima, odneo ubedljivu pobedu na izborima - timu za sankcije u svom ministarstvu naložio da pripremi sankcije po ugledu na američki "zakon Magnickog", na čijem će se udaru naći odgovorni za "ozbiljna kršenja ljudskih prava u Belorusiji".

"U koordinaciji smo sa SAD i Kanadom radi hitne izrade odgovarajućih spiskova", rekao je Rab u britanskom parlamentu, a prenosi Rojters.

Američki Zakon Magnickog donet je povodom slučaja ruskog advokata Sergeja Magnickog, koji je 2009. godine umro u pritvoru u Moskvi, a prethodno je ukazivao na slučajeve pronevere državnih sredstava u koje su bili umešani ruski zvaničnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.