Još jedna pljačka muzeja u Nemačkoj: Ukradeni ordeni Marksa i Lenjina

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna pljačka muzeja u Nemačkoj: Ukradeni ordeni Marksa i Lenjina

Berlin -- Iz berlinskog muzeja Štazi, koji se nalazi u bivšem sedištu tajne policije Istočne Nemačke, ukradeni su medalje i nakit u vrednosti od nekoliko hiljada evra.

Provalnici su se u nedelju ujutru popeli na krov iznad ulaza u berlinski muzej i kroz razbijen prozor na prvom spratu ušli u zgradu, prenosi portal Mondo.me.

Razbili su nekoliko staklenih vitrina i iz njih uzeli više odlikovanja, uključujući orden Karla Marksa, orden Lenjina i Orden heroja Sovjetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveza, a potom su se spustili u kancelariju bivšeg šefa Štazija, Eriha Melke, gde se nalazio nakit.

Među ordenjem koje su lopovi uzeli iz muzeja samo je jedan, i to zlatni Patriotski orden za zasluge bio original, dok su ostalih sedam bili replike, pišu svetski mediji.

"Upad provalnika je uvek neprijatan jer narušava osećaj sigurnosti, ali što se tiče vrednosti ukradenih eksponata, gotovo da nemamo razloga za zabrinutost“, navodi direktor muzeja Jerg Drizelman.

Iz uprave Muzeja napominju da su provalnici sigurno znali da neke od medalja nemaju veliku materijalnu vrednost, ali da će bez obzira na to pronaći oduševljene kupce među kolekcionarima istočnonemačkih suvenira.

Od nakita su ukradene minđuše, prstenje sa biserima i dragim kamenjem i zlatni satovi, uglavnom predmeti koje je Štazi oduzimao od stanovnika Istočne Nemačke koji su pokušali da pobegnu iz socijalističke države na Zapad, piše Mondo.

Od ujedinjena Njemačke, takvi predmeti su uglavnom vraćeni prvobitnim vlasnicima, a u muzeju se nalaze samo komadi čije vlasnike nije bilo moguće pronaći.

Ovaj incident dogodio se nedelju dana nakon velike pljačke muzeja u Drezdednu.

Ona je po vrednosti najveća pljačka ukradenog blaga naveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.