Joksimović: 10. decembra u Briselu otvaranje poglavlja 17 i 18

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: 10. decembra u Briselu otvaranje poglavlja 17 i 18

U Briselu će se u ponedaljak, 10. decembra, odražati međuvladina konferencija na kojoj bi trebalo da se otvore dva poglavlja i to Poglavlje 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju, kao i Poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

"U Brisel smo poslali sedam pregovaračkih pozicija, odnosno poglavlja koja su bila tehnički spremna, odnosno prošla sve neophodne procedure u našim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Evropskoj komisiji", kazala je ona novinarima i dodala kako smatra da je relativno mali broj poglavlja koji će se otvoriti posledica toga što politika proširenja trenutno nije u prvom planu članicama Unije.

Prema njenom mišljenju, EU nije u "najboljoj formi" da nosi politiku proširenja u predizbornoj atmosferi kada se sve zemlje spremaju za evropske izbore koji treba da budu krajem maja iduće godine, dok Velika Britanija izlazi iz Unije krajem marta 2019. godine.

Prema njenim rečima, 19 zemalja Unije su dale saglasnost za otvaranje najmanje tri poglavlja. Bilo je zemalja, kako je navela, koje su potvrdile i četiri i pet poglavlja, neke su bile za otvaranje jednog poglavlja, a neke ni za jedno, ali kako se odluka donosi konsenzusom, postignut je dogovor da se otvore dva poglavlja.

"Nisam ni pretarano zadovoljna, ali nisam ni nezadovoljna. Dinamika postoji, otvaramo poglavlja, pokazujemo da se reforme sprovode, idemo dalje. To je proces koji je nekad uspešan, nekada manje uspešan, bitno je da Srbija ide napred", istakla je Joksimovićeva.

Govoreći o vladavini prava i izveštaju o naprateku u poglavljima 23 i 24, ona je kazala da napredak u tim poglavljima članice unije uzimaju u obzir kada donose odluku koliko će novih poglavlja biti otvoreno, kao i poglavlje 35 koje prati implementaciju Briselskog sporazuma.

Joksimovićeva je istakla da kao ministar sa iskustvom u oblasti evropskih integracija, može da kaže da je Srbija sada imala značajniji napredak u oblasti vladavine prava, ali da i pored toga nije otvorila više poglavlja.

Govoreći o Poglavlju 35, navela je da je moglo da se konstatuje samo odsustvo političke volje i bilo kakvih konstruktivnih poteza od strane Prištine, koja nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, "već je unilateralnim potezima unazadila i onako lošu atmosferu i poverenje".

"Potezi Prištine izvrgli su ruglu koncept evropskih vrednosti koje mi u regionu treba da negujemo. Evropska unija je nastala na slobodi kretanja robe, ljudi i usluga i to su temeljne evropske vrednosti, koje se uz slobodu medija i vladavinu prava unapređivale", kazala je Joksimovićeva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.