Jerkov: Treba regulisati pitanje istopolnih zajednica

Izvor: RTS, 08.Nov.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jerkov: Treba regulisati pitanje istopolnih zajednica

Demokratska stranka je uvek bila privržena uspostavljanju pune ravnopravnosti i smatra da treba pravno regulisati istopolne zajednice, rekla je portparolka DS-a Aleksandra Jerkov.
"Svakako da DS prepoznaje potrebu da se regulišu i zakonski urede odnosi u istopolnim zajednicama", rekla je Jerkov i dodala da je jasno da te zajednice u Srbiji postoje bilo pravnog okvira ili ne.
Jerkov je podsetila da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vreme mandata DS-a usvojen krovni zakon protiv diskriminacije kojim se štite sva manjinska prava.
"Mislim da se i građani sećaju koliko je otpora bilo kada je usvajan zakon protiv diskriminacije, krovni zakon koji štiti sva manjinska prava i prava LGBT osoba", kazala je Alesandra Jerkov.
Organizacija "Sivil rajts difenders"  saopštila je u utorak da je presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju tri gej para iz Italije, i Srbija kao država članica Saveta Evrope u obavezi da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola.
Evropski sud je zaključio da države članice Saveta Evrope regulišu zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstva, građanske zajednice ili u bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim.
"Ustav Srbije u članu 18. predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje", dodala je organizacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.