Jeremić: Ne postoji granica između Crne Gore i Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2010, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Ne postoji granica između Crne Gore i Kosova

BUDVA -

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Budvi da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova već samo granica između Crne Gore i Srbije. Jeremić je to kazao komentarišući pitanje demarkacije granice između Crne Gore i Kosova koje traže prištinske vlasti.

Ministar inostranih poslova Srbije je poručio da je Beograd na raspolaganju Podgorici za "svako tehničko sagledavanje granice koja je već jasno demarkirana" te da razgovori sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo kim trećim, Srbija doživljava kao ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje koje se neće tolerisati.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen ocenio je da je pitanje demarkacije granice Crne Gore i Kosova tehničko pitanje te da postoji dobra volja da se oko tog tehničkog pitanja nađe rešenje.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi optužio je u nedelju crnogorske vlasti da "namerno zatvaraju oči" pred graničnim pitanjima i naveo da je nedavno uputio pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore sa zahtevom da se počne sa demarkacijom granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je u nedelju da nije dobilo takav zahtev od kosovskih vlasti.

Redžepi je prištinskim medijima ranije kazao da su "crnogorski građani pomerili jedan od ključnih graničnih obeležja i ušli u teritoriju Kosova", zbog čega, kako je naveo, stanovnici s druge strane granice ne mogu da koriste svoja imanja.

Meštani nekoliko kosovskih sela u okolini Peći i Dečana protestvovali su početkom godine zbog toga što su, kako tvrde, zauzeta njihova imanja, koja su posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine ostala na teritoriji Crne Gore.

Zvanična Podgorica je u više navrata saopštila da pitanje granice sa Kosovom ne treba politizovati.

Beograd će nastaviti da ohrabruje prisustvo Prištine na međunarodnim forumima

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Beograd konstruktivno radio sa drugima i na tome da se albanskim vlastima sa Kosova omogući učešće na međunarodnim forumima, ali u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, uključujući aktivno učešće UNMIK-a.

"Mi ćemo nastaviti da ohrabrujemo prisustvo Prištine u odgovarajućim prilikama. Jedna od takvih prilika je bio i sastanak na visokom nivou posvećen Zapadnom Balkanu u Sarajevu. Današnji sastanak nije takva prilika, Centralnoevropska inicijativa okuplja samo suverene države i zbog toga Priština ovde nije prisutna", istakao je Jeremić.

Poraz jednog - poraz svih

On je ukazao da je važna pouka koja se može izvući iz ranijih događaja da pokušaji da se nametnu rešenja u kojima jedna strana dobija, a druga gubi, nikada nisu doprineli stabilnosti na Balkanu ili bezbednosti u Evropi.

"Na Balkanu i u drugim delovima Evrope trajna pobeda može se postići samo kada svi shvate da je poraz jednog poraz svih," istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ignorisanje ove osnovne pouke, ocenio je on, neizbežno bi navelo sve strane da se ukopaju u svojim stavovima i dovelo do zamrzavanja Kosova u stanju neodređenosti.

"To nije nikome u interesu," istakao je šef srpske diplomatije.

"Put napred je jednostavan: dijalog sproveden uz dobru volju, uz obostrano prihvatljivo rešenje za budući status pokrajine i druga otvorena pitanja", zaključio je ministar.

Kao pad Berlinskog zida

Uporedivši današnje promene u svetu sa godinom pada Berlinskog zida 1989. godine, Jeremić je istakao da je Srbija ovog puta rešena da ne dozvoli da je događaji mimoiđu i ponovio da je ulazak u EU centralni strateški prioritet vlade u Beogradu.

"Kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, Srbija je spremna da odigra ključnu ulogu u zajedničkom naporu kako bi proces proširenja EU obuhvatio i poslednji neintegrisani deo Evrope", istakao je on i dodao da Srbija bezrezervno pozdravlja napore drugih zemalja u tom pravcu.

Jeremić je podsetio da je Savet Ministara EU juče odobrio početak ratifikacije SSP sa Srbijom i izrazio nadu da će za tim uskoro uslediti odluka da kandidatura Srbije za članstvo u EU bude prosleđena Evropskoj komisiji na razmatranje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jeremić:Postoji samo granica između Crne Gore i Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jun.2010

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Budvi da ne postoji granica između Crne Gore i Kosova već samo granica između Crne Gore i Srbije. Jeremić je to reako komentarišući pitanje demarkacije granice između Crne Gore i Kosova koje traže prištinske vlasti. Ministar...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.