Jedan od pet miliona 33. put u Beogradu

Izvor: RTS, 20.Jul.2019, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jedan od pet miliona" 33. put u Beogradu

U Beogradu je po 33. put održan protest "Jedan od pet miliona".
Okupljenima se kod Terazijske česme prvo obratio profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković.

Tošković se u svom govoru osvrnuo na tekst predsednika Alekdsandra Vučića o lažnoj eliti ocenjujući ga kao pokušaj da se učesnici protesta zavade i podele.
Istakao je da sebe i svoje kolege nikada nije smatrao elitom. "Elita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nam ne znači ništa i zato jer ne kupujemo i ne plagiramo svoje diplome", rekao je Tošković.
"I kad protesti prestanu, nastavite da protestujete. Ako šetnje prestanu, nastavite da šetate, jer sve što, kako je rekao, 'manipulatorskim vladama' odgovara je da prestanete da se bunite. Pobuna je jedino što imamo", poručio je Tošković.
I glumac Branislav Lečić komentarisao je predsednikov tekst istakavši da ne postoji podela između elite i naroda. "To je manipulacija", rekao je Lečić.
Prema njegovim rečima, to je namera da se stvori uverenje da radni narod na selu ili u gradu po socijalitičkom modelu i dalje veruje da postoji "neka buržoazija i aristokratija koja sebe naziva elitom".
"Sa starim kartama želi za sebe i svoju okolinu pribavi profit. Ta podvala neće proći. Moderna Srbija nema podela", naglasio je Lečić. 
Okupljeni su potom prošetali od Terazijske česme preko Prizrenske, Brankove, Pop Lukine Pariske do Uzun Mirkove i zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu.
Kao razlog za šetnju do zgrade Rektorata organizatori naveli nerešena pitanja, kako su rekli, lažnih diploma i plagiranih doktorata i napominju da time žele da podsete ceo Univerzitet u Beogradu da bi trebalo da održava ugled akademske zajednice, kako u svetu, tako i kod nas i da podstiče mlade da ostanu da se obrazuju u Srbiji.
Prvi protest održan je 8. decembra, i od onda se upućuju zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.
Na jednom od prethodnih protesta, demonstranti su uputili tri zahteva. Prvi je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.
Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Učesnici protesta poručili Vučiću da mu neće proći pokušaj podele gradjana

Izvor: Beta, 20.Jul.2019

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" poručili su večeras u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mu pokušaj podele gradjana "neće proći".Kako je istaknuto, protest je posvećen svim gradjanima.Profesor Oliver Tošković rekao je da Vučić pokušava da "podeli i posvadja gradjane"...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.