Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Sep.2019, 17:18

Javni beležnici Srbije proslavljaju pet godina od uvođenja notarijata u Srbiji

Javni beležnici proslavljaju sledeće sedmice pet godina od uspostavljanja ove pravosudne profesije u Srbiji, uz zadovoljstvo zbog ostvarenja ciljeva i osnovnih funkcija javnog beležništva da zaštiti prava građana, da ubrza i kontroliše pravni promet i da olakša rad pravosuđu.

Povodom pete godišnjice od početka rada javnih beležnika u Srbiji, Javnobeležnička komora organizuje u subotu, 14. septembra, centralni događaj - Svečanu akademiju u Beogradu. Uz Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pravde Republike Srbije, kojee je najviše doprineloo razvoju javnog beležništva, na Svečanoj akademiji gosti će biti predstavnici pravosuđa i drugih domaćih institucija, čija je podrška javnom beležništvu bila u prethodnim godinama veoma značajna. Akademiji će prisustvovati i predstavnici mnogih evropskih komora, sa kojima beležnici iz Srbije imaju razvijenu saradnju.

Javni beležnici Srbije su od uspostavljanja njihove profesije uradili 8.167.075 pravnih poslova za koje su nadležni, od čega je najveći broj javnobeležničkih overa – više od šest miliona. Mreža javnih beležnika u Srbiji je tokom pet godina dostigla broj od 198 javnobeležničkih kancelarija.

Počev od 1. marta 2017. godine, overa potpisa prepisa i rukopisa u isključivoj je nadležnosti javnih beležnika na područjima gde su javnobeležnička mesta popunjena i ti poslovi se obavljaju efikasno i bez zastoja.

U okviru delokruga poslova koje obavlja Javnobeležnička komora Srbije izuzetna važnost data je čuvanju ugleda i integriteta javnobeležničke profesije, i tome da se Komora stara da javni beležnici savesno i u skladu sa zakonom i zakletvom obavljaju svoje poslove.

Rezultat petogodišnjeg rada je i trajno rešenje sedišta Javnobeležničke komore Srbije. Komora će se tokom septembra useliti u prostorije koje ispunjavaju potrebe rada stručne službe, kao i sprovođenja stručnih obuka i treninga za imenovane javne beležnike i za javnobeležničke pomoćnike i pripravnike.

Izuzetno je značajno za Javnobeležničku komoru Srbije i da je oktobra 2016. godine, na 28. Kongresu Međunarodne unije notara (UINL), kao 87. članica primljena u punopravno članstvo. Javnobeležnička komora Srbije je juna meseca 2017. godine primljena i u Savet notarijata Evropske unije (CNUE), u svojstvu člana-posmatrača, s obzirom na to da ne može biti punopravni član pošto ne dolazi iz zemlje članice EU. Na ovaj način, omogućeno je povezivanje javnih beležnika iz Srbije sa kolegama iz ostalih evropskih komora.

Rad javnih beležnika značajno je unapređen uspostavljanjem izuzetne saradnja sa mnogom komorama evropskih zemalja, a sporazumi o saradnji potpisani su sa Visokim savetom notarijata Francuske, Notarskom komorom Savezne Republike Nemačke, Javnobeležničkom komorom Belorusije, a potpisan je i multilateralni sporazum sa komorama Mađarske, Bugarske, Rumunije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...


 Povezane vesti

Javni beležnici Srbije proslavljaju pet godina od uvođenja notarijata u Srbiji

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2019

Javni beležnici proslavljaju sledeće sedmice pet godina od uspostavljanja ove pravosudne profesije u Srbiji, uz zadovoljstvo zbog ostvarenja ciljeva i osnovnih funkcija javnog beležništva da zaštiti prava građana, da ubrza i kontroliše pravni promet i da olakša rad pravosuđu...Povodom pete godišnjice...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.