Jasna poruka Evropljana, ne žele da pomeraju časovnike

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jasna poruka Evropljana, ne žele da pomeraju časovnike"

Brisel -- Od 4,6 milona Evropljana koji su učestvovali u javnim konsultacijima, čak 84 procenta podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopštila je EK.

Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet-konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

Odgovori 4,6 miliona Evropljana iz 28 zemlja članica Unije potvrđuju da je vreme za dosadašnje računanje vremena u Evropi po zimskom i letnjem principu - odbrojano. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Milioni Evropljana iskoristili su naše internet-konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomera satove. Sada ćemo postupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlamentu i Savetu, na kojima je da zajedno donesu odluku”, poručila je komesarka Violeta Bulc.

Rezultati najvećih do sada javnih konsultacija koje je organizovala Evropska komisija govore da 76 procenata učesnika smatra da je pomeranje satova dva puta godišnje ”veoma negativno” ili ”negativno” iskustvo.

Kao najvažniji razlozi za promenu dosadašnjeg sistema računanja vremena u Evropi navdeni su negativan uticaj na zdravlje, povećanje broja udesa na putevima i manjak uštede energije.

Kompletni rezultati javnih konsultacja biće predstavljeni u narednim nedeljama. U Evropskoj komisiji najavljuju izradu predloga namenjenog Evropskom parlamentu i Savetu, radi promene postojećeg sistema pomeranja časovnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Jasna poruka Evropljana - Ne žele da pomeraju časovnike"

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018

Od 4, 6 milona Evropljana koji su učestvovali u javnim konsultacijima čak 84 procenta podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopštile je EK...Evropska komisija organizovala je od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi...Odgovori...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.