Jasan stav Hrvatske: To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi neće dovesti u pitanje

Izvor: B92, 08.Avg.2021, 17:10

Jasan stav Hrvatske: "To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi neće dovesti u pitanje"

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas da je jasan stav Hrvatske o akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Ocenio je da Hrvatsko državno tužilaštvo može da odbaci zahtev Tužilaštva BiH za procesuiranje hrvatskih komandanata i tako bi problem bio rešen, prenosi RTRS.

Plenković je novinarima rekao da su u Hrvatskoj već neko vreme upoznati sa zahtevom koje je Tužilaštvo BiH uputilo hrvatskom Ministarstvu pravosuđa za procesuiranje hrvatskih komandanata u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akciji "Bljesak".

On kaže da će Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske proučiti tu dokumentaciju, kako bi videlo postoje li prepreke da se to prosledi Hrvatskom državnom tužilaštvu, koji će to proučiti.

"Na njima je da donesu odluke. Ne mogu trenutno da prejudiciram šta će Hrvatsko državno tužilaštvo učiniti, ali ono što svakako može, u supstantivnom smislu, jeste da na kraju odbaci to i tako reši problem" rekao je Plenković.

Plenković tvrdi da su hrvatske zločinačke akcije "Bljesak" i "Oluja" u kojim su proterani Srbi bile "oslobodilačke operacije" koje su, kako kaže, "Hrvatskoj ponovo donele integritet državne teritorije".

"To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji su način pokrenuti, neće dovesti u pitanje", poručio je Plenković.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je juče da je primilo zahtev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je u četvrtak, 5. avgusta, u govoru u Kninu poručio BiH da je reč o nedokazanim delima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.

Hrvatske oružane snage su u akciji "Oluja" etnički očistile Srbe sa prostora severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a državni vrh Hrvatske je u četvrtak, 5. avgusta, proslavio ovaj datum u Kninu kao "Dan pobede". U hrvatskoj akciji "Bljesak" srpski narod je proteran iz Zapadne Slavonije.

Tokom akcije "Oluja" za nekoliko dana je sa svojih vekovnih ognjišta proterano više od 220.000 Srba, dok ih oko 1.800 ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Milanović zahtev iz BiH ocenio sabotažom

Izvor: Danas, 08.Avg.2021

Hrvatski predsednik Zoran Milanović upozorio je danas da je zaključak o nesaradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih komandanata, koji je donet pre šest godina, još uvek na snazi, a zahtev tužilaštva BiH ocenio je kao sabotažu i trovanje odnosa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.