Jankovići na Divčibarama staru kolibu zamenili savremenim gazdinstvom

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovići na Divčibarama staru kolibu zamenili savremenim gazdinstvom

Do devedesetih godina, na širem području Divčibara, domaćinstva iz obližnjeg valjevskog sela Krčmara, imala su pedesetak koliba na imanjima. Tu su izvodili stada na ispašu od proleća do kasne jeseni, a one koji ih čuvaju nazivali su kolibarima. Sada ih je sve manje, a i kolibarenje nije ono što je nekad bilo.
Na obodima Divčibara, već godinama sve je više turističkih autobusa, a sve manje "kolibara" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i stada. Vojislav Janković iz Krčmara je na divčibarskom imanju, staru kolibu zamenio savremenim gazdinstvom, gde tokom ispasše provede i do sedam 7 meseci.

"Ove godine smo bili pet meseci. Počele su u septembru da se jagnje i morali smo da saiđemo kući. Ali inače ne bi još do kraja oktobra iš'o.Što se tiče ispaše, ja mislim da nema blizu ovako nešto", kaže Vojislav Janković, iz Krčmara kod Divčibara.
Jankovići su u domaćinstvu u Krčmaru, podno Divčibara, pre nekoliko godina, sagradili savremenu farmu. Trenutno imaju stado od oko 120 grla, koje je među najkvalitetnijim u valjevskom kraju.
"Ja mislim da treba iskoristiti planinu kad je to dato. Ovo je dobar posao što se tiče ovih ovaca i planiram dalje da proširujem to stado", kaže Stojan Janković iz Krčmara.
Savremeno ovčarstvo u ovom domaćinstvu, poboljšano je prirodnim potencijalima. Zbog bioflore na Divčibarama i botaničkog sastava trave u ispaši, njihovo stado je zdravije ,a proizvodi kvalitetniji:
"Značajan deo u tom njihov florističkom sastavu zauzimaju i veliki broj lekovitih biljaka koje sadrže te takozvane aromatične odnosno mirisne materije koje ovce konzumiraju", objašnjava dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo.
"Malo oštrija trava, malo ljuća. Ona pročisti ovce, pročisti joj organizam pročisti joj sve.tako da je meso od ovce kao da je jagnjeće", kaže Vojislav Janković.
Domaćinstvo Janković iz Krčmara među retkima je primerima u ovom kraju gde su mladi videli šansu za život na selu koristeći sve prednosti u ovčarstvu koje im nudi priroda kojom su okruženi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.